Čitaonica | Zanimljivosti

Krajevi kojima je kiša rekla zbogom!

20.10.2012. | Đurđica Marković

Na Zemlji postoji krajevi koji neprestano trpe sušu. Riječ je o pustinjama koje prekrivaju gotovo trećinu površine Zemlje, a sastoje se od milja i milja pješćanih dina koje podrhtavaju na nesnosnoj vrućini.

Najveća pustinja na svijetu je Sahara. Pruža se duž sjeverne Afrike, a godišnje primi manje od 50 mm kišnih padalina. Koliko je to malo dobro  ilustrira podatak da se na New York u godinu dana sruči 1.090 mm kiše, a na London 556 mm.

Čileanski gradić Arica u pustinji Atacama jedan je od najžednijih predjela. Tamo svake godine padne tek 0,7 mm kiše. No, unatoč tome, nebo nad njim  gotovo je  uvijek oblačno i tmurno. Zapravo, zrak je toliko vlažan da drveni namještaj trune, a željezo hrđa! Ipak, s neba se ne spušta ni kap kiše. Ako se pitate zašto, odgovor slijedi.

Zrak prelazi Pacifik i prilazi pustinji Atacama sa zapada. Kad prijeđe hladan dio oceana, najniži sloj zraka biva rashlađen. Takvim ga zarobljava topliji, rjeđi zrak, pa se ne može podignuti. Umjesto oblaka, stvara se magla koja donosi tek neprimjetnu količinu vode i čini Atacamu izrazito sušnim područjem.

Evo i jedne zanimljivosti. Znate li kako je ime dobila Dolina smrti, najsušnije područje na Zemlji? Godine 1849., na putu do pronalazišta zlata,  tim se područjem, kao prečacem, uputilo tridesetoro ljudi. Dvanaestero je umrlo od srčanog udara izazvanog temperaturom od 57°C.

Grad Iquique u Čileu kiša je, čini se, posve zaboravila. Tamo, naime, u  posljednje četiri godine nije pala niti  kap kiše.