Čitaonica | U korak s vremenom | Zanimljivosti

Lokvarsko jezero, jezero čija ljepota oduzima dah

02.05.2017. | Đurđica Marković

Iako je Lokvarsko jezero umjetno jezero, savršeno se uklopilo u prirodni okoliš crnogoričnih šuma i prava je turistička atrakcija koja već na prvu osvaja svojom ljepotom.

Nimalo ne čudi da je jedno od omiljenih turističkih odredišta svima željnima odmora u prirodi, kao i draga destinacija ljubiteljima sporta i rekreacije.

Jezero je duboko oko 40m, a veliko oko 2,5km2. Nastalo je izgradnjom brane kojom je zaustavljena rijeka Lokvarka. Radovi na brani čijom je izgradnjom potopljena dolina s naseljem kojeg su činile 69 kuća, 3 pilane, slastičarnica, gostiona i kapelica, trajali su pune dvije godine – od 1952. do 1954. godine.

Izgradnja ove brane bila je pravi pothvat svjetskih razmjera. Naime, na svijetu je u tom trenutku postojala samo jedna takva brana, i to u Filipinima. Na izgradnji brane sudjelovalo je više stotina radnih brigada s 27 tisuća dobrovoljaca. Unatoč složenosti i težini posla omladinci su čak prije roka izgradili branu visoku 48 metara koja tamo stoji i danas.

Na Lokvarskom je jezeru održano 1. svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji 1973. godine na kojem je sudjelovalo 20 ekipa iz 16 zemalja svijeta. 1976. godine održalo se 1. goransko-kvarnerska veslačka regata u organizaciji veslačkog kluba «Jadran», Turističkog saveza Delnice i Turističkog društva Lokve. Početak veslačkog kupa najavio je padobranac noseći barjak i ispuštajući dimni znak prije skoka u vodu jezera. Iste godine održao se Goransko-primorski kup, prvenstvo Hrvatske u ronjenju i plivanju.

Od 1978. uz Lokvarsko jezero se održava tradicionalni susret planinara i ljubitelja šetnji te biciklista uz manifestaciju POJ (Pješice Oko Jezera).

Lokvarsko jezero je i omiljeno boravište ribiča. Jezero je bogato klenom, šaranom, karasom, pastrvama i drugim vrstama riba. U Lokvarskom jezeru je 1968. ulovljena tada najveća potočna pastrva u svijetu, teška 24,5kg, a duga 124cm.

Godine 2013. ulovljen je i kapitalni primjerak štuke težak 16,5 kg i dugačak 122 cm. Informacija za sve koji ribolov ne zanima, a rado bi se u jezeru okupali – bez obzira na svoju veličinu i «bablje» priče, štuke ne napadaju plivače! Dapače, teško da ćete ih čak i vidjeti.

Bilo da ste ljubitelj ribolova, plivanja ili sportskih aktivnosti kao što su pješačenje i biciklizam, ako uživate u plovidbi ili vam se više sviđa veslati površinom vode, Lokvarsko jezero pravo je mjesto za vas.

Izvor informacija o jezeru: ovdje