Čitaonica | Zanimljivosti

Među pilotima nad Jarunom i naš je Nebojša!

09.06.2012. | Đurđica Marković

Točno u podne na Jarunu je započeo drugi po redu Adria Air Race, čije je ovogodišnji domaćin grad Zagreb.
Nakon što su prošle godine oduševili zadarsku publiku, neki od ponajboljih svjetskih pilota stigli su u naš grad. Veliko je to veselje ne samo za publiku koja će na Jarunu s oduševljenjem pratiti sve što se događa, već i za letače i ljubitelje letenja.

Marko Emer, direktor Adria Air Race-a i predsjednik Aerokluba Airsports Croatia, spektakl koji očekuje zagrebačku publiku najavio je slijedećim riječima: “Utrka će biti dosta teža od prošlogodišnje. Prvi razlog je jer je to utrka koja se praktički odvija u gotovo samom centru Zagreba. Zatim imamo prepreke na ulazu i izlazu iz same staze, tako da će avioni prilično strmo morati ponirati pri ulasku na samo polje i prilično strmo se penjati. A i same figure koje su zadane na samoj utrci su nešto teže nego prošle godine”.

U letačkom programu, koji započinje u 12 sati napuhavanjem i postavljanjem balona u polje za utrku, moći ćemo uživati  u akrobatskim letovima u kojima ćemo gledati pokazni let G2, prelijetanje MUP-ovog helikoptera iz kojeg će iskočiti padobranci, skok padobranom Darka Tupeka te različite vratolomije motornih zmajeva, paraglajdera, žirokoptera, ultralakih aviona.

Prema informaciji s jučerašnjeg sastanka za učesnike ovogodišnjeg Adria Air Racea, uskraćen će nam biti samo niski prelet putničkog zrakoplova, za što smo sigurni da se dogodilo isključivo radi sigurnosti, kako učesnika, tako i publike.

Među učesnicima ovog nesvakidašnjeg događaja bit će i naš meteorolog, Nebojša Subanović, sa svojim motornim zmajem.

Što se tiče vremena, ono ide na ruku kako letačima, tako i publici. Trenutno je na Jarunu pretežno oblačno, temperatura zraka u 12:00 sati bila je 26˚C, a puše slab istočni i sjeveroistočni vjetar.   Tlak zraka kreće se između 1013,2 i 1013,5 hPa.

Fotografija: Ivan Petanjek