Čitaonica | Zanimljivosti

Može li se ovog travnja dostići i /ili prestići zavižanjski travanjski snježni rekord?

06.04.2013. | Đurđica Marković

Zavižan

Svi koji prate visinu snježnog pokrivača na našoj najsnježnijoj destinaciji i navijaju za nove snježne centimetre, vjerojatno su pomalo razočarani činjenicom da je količina snježnog pokrivača na Zavižanu, unatoč obilnim oborinama, porasla tek za 2 cm.

Nakon rekordne visine snijega u ožujku (322 cm), čime je bio oboren snježni rekord s početka ožujka 1984. godine (320 cm), navijali smo za novi  rekord i s nestrpljenjem pratili najave novog snijega. No, prema trenutnoj situaciji, velika je vjerojatnost da će ovaj travanj ostati bez novog snježnog rekorda.

Iako je u posljednja 24 sata (do jutros u 8:00 sati) na Zavižanu pala obilna količina oborine (45,5 l/m²), visina snježnog pokrivača porasla je tek za 2 cm.  Razlog je ponajprije u činjenici da je jučer na Zavižanu padala obilna kiša, a uz nju i dnevnu temperaturu od 2,3˚, značajna količina snijega tijekom dana se je otopila. S  padom temperatura, kiša je navečer prešla u snijeg, zahvaljujući kojemu se snježni pokrivač povećao za ranije spomenuta 2 cm.

Na Zavižanu je trenutno 286 cm snijega. Iako nam se to može činiti prava zimska idila, nije uvijek tako, posebice kad uzmanjka goriva ili nestane struje, kao što se dogodilo ovih dana. No, zahvaljujući našim  HGSS-ovcima, ini to nije nerješiv problem.