Čitaonica | Zanimljivosti

Nad Saharom pustinjska oluja vidljiva iz svemira, u sjevernoj Africi snijeg!

24.04.2013. | Đurđica Marković

oluja

Zadnja dva dana sjeverozapadni dio Afrike, točnije, Alžir, Maroko i Tunis, pogodila je neobično jaka ciklona za ovaj dio godine. Najvišim dijelovima gorja Atlas donijela je i snježne oborine.

Ovu promjenu vremena u Africi donijela je ista ona ciklona koja je početkom tjedna djelovala i na vrijeme u našoj zemlji!

Iako su tijekom srijede najtopliji dijelovi Alžira imali temperature zraka i do 39°C, u pojedinim dijelovima zemlje temperature niti u najtoplijem dijelu dana nije prelazila 15°C. U gradu Alžiru, na obalama Sredozemnog mora, najviša dnevna temperatura zraka iznosila je 16°C, što je najhladniji dan zadnjih 40 dana.

Dijelove Alžira pogodile su jake kiše. Tako je u Souk Ahrasu tijekom srijede pala čak 41 litre litra kiše po metru kvadratnome što je znatno više od prosjeka za cijeli mjesec.

Golema pješčana oluja, koju je stvorila spomenuta ciklona, vidljiva nad Afrikom, prava je meteo atrakcija! Snažni sjeverni vjetrovi puhali su preko Sahare te podigli tisuće kilometara dugu pješčanu “frontu” koja se tijekom srijede s Alžira i Libije proširila na jug, prema Maliju i Nigeru. Moglo ju se vrlo jasno vidjeti  na satelitskim snimkama EUMETSAT-a:

oluja_Sahara

Do petka se očekuje slabljenje ciklone nad sjeverozapadnom Afrikom, a  temperature zraka vratiti na uobičajene za ovo doba godine. Krajem nedjelje i tijekom ponedjeljka u dijelove Maroka i Alžira stiže nova ciklona iz Španjolske i Portugala, s kojom će stići i nove oborine i zahlađenje,. U planinama Španjolske i Portugala moguć je i snijeg.

Minimalne temperature zraka u sjevernoj Africi 24.4.2013. (WeatherOnline)

Tmin u sjevernoj Africi_24 travanj 2013