Čitaonica | Zanimljivosti

Najbolja strategija u borbi s kišnim kapima

23.10.2012. | Đurđica Marković

Naći se usred pljuska bez kišobrana nije rijetkost. No, što učiniti u takvoj situaciji, a da bismo što manje pokisnuli, zanimljivo je pitanje. I ne samo nama, već i znanstvenicima.

Hodati uobičajenim koracima ili ih ubrzati, potrčati, pojuriti koliko nas noge nose? Što učiniti da nam kiša ili pljusak ne pokvare dan, ili zbog prehlade koja se često javlja kao posljedica sjedenja u uredu u vlažnoj odjeći, i više njih?

Ovim pitanjima dužnu pažnju posvetili su i znanstvenici, ponajprije fizičari. Predloženih je rješenja poprilično, a najnovije dolazi sa Sveučilišta u Bresci. Franco Bocci iz Odjela strojarstva i industrijskog inženjerstva sa ranije spomenutog Sveučilišta, rješenje kišnog problema tražio je koristeći matematiku.  U radu objavljenom u časopisu European Journal of Physics, Bocci kao najbolje rješenje u dvoboju s kišom navodi trčanje, no uz jednu napomenu – brzina trčanja razlikuje se od uvjeta do uvjeta!

Najkraće rečeno, odgovor na pitanje „trčati ili ne“ ovisi o obliku i orijentaciji tijela koje se kreće te o smjeru i intenzitetu vjetra. U većini situacija kada je kiša udružena s malo ili nimalo vjetra, kako biste se što manje smočili, najbolje je trčati.

Izvor: ZMEScience