Čitaonica | Zanimljivosti

Najveći snježni dvorac na svijetu

11.11.2011. | Đurđica Marković

Kao što se uz obalu našeg mora grade kule od pijeska, u Finskoj, zemlji djeda Božičnjaka, u gradu Kemi, gradi se od 1996.  dvorac od snijega.
Najveći snježni dvorac na svijetu  visok je 17 metara, a dužina njegovih zidova je 1100 metara. Dvorac od snijega, zajedno s dvorištem koje okružuju 4 metra visoki zidovi, zauzima površinu od 1.440 kvadratnih metra. U dvorcu se nalaze restorani, umjetnička galerija, hotel, čak i kapelica. Umjetnička galerija ispunjena je predivnim statuama napravljenim od leda. Prava je šteta što se dolaskom proljeća otope!

Oduševljenje  snježnim dvorcem je tako veliko da je grad Kemi  zahvaljujeći ovoj atrakciji postao  svijetski poznat.

U središtu dvorca ekumenska je kapelica u kojoj se bračni blagoslov dobiva u carstvu snijega i leda, pa   mladenkina odjeća mora biti toplija nego  inače! U kapelici se krste i djeca, a u trokatni ledeni prostor stane otprilike stotinjak osoba.

Što mislite o noćenju u snježnom hotelu? Kreveti djeluju ugodno, TV je postavljen na stolić od leda, a zidovi su od snijega. Temperatura unutar zidova je ispod ništice, no usprkos tome, u snježnom se hotelu vrlo dobro spava. Odlučite li krenuti u Kemi i sami provjeriti kako je to noćiti u carstvu snijega i leda, rezervirajte unaprijed jer su sobe popunjene gotovo svakog vikenda.