Čitaonica | Zanimljivosti

Ne propustite baciti pogled na „Supermjesec“ ove subote

02.05.2012. | Đurđica Marković

Fascinirani ste Mjesecom, često ga tražite na nebu? Ako je vaš odgovor potvrdan, ne propustite ga potražiti i ove subote. Pun Mjesec ove će subote, naime, biti najveći i najsjajniji ne samo u ovoj godini, već i u posljednjih 18!
Mjesec će biti čak 16% sjajniji nego obično, a i njegova će veličina biti uočljivo veća  od uobičajene, pa će predstavljati zaista dojmljiv prizor za sve one koji svoj pogled ove subote usmjere u nebeske visine.

Vječni „katastrofičari“ i u ovoj prigodi nalaze razloge za strah, pa su se pojavila i nagađanja o katastrofalnim potresima ili ekstremnim oscilacijama plime i oseke. Za razliku od njih, znanstvenici smatraju da mjesta panici nema.

Ipak, treba napomenuti da će plime i oseke tog dana biti izraženije nego inače, ponajprije stoga što Mjesec, u točci kada se najviše približi Zemlji, kao što će biti slučaj u subotu, ima 42 posto veću snagu za izazivanje plime i oseke.

Astronomi smatraju da će ovako velik i sjajan Mjesec, kakav se očekuje ove subote, najizraženiji biti prilikom izlaska i zalaska, odnosno kada bude najbliže horizontu.