Čitaonica | Zanimljivosti

Neptun i njegove vremenske prilike

28.02.2011. | Đurđica Marković

Neptun je pretposljednji, osmi, i prema zadnjim klasifikacijama, posljednji planet Sunčevog sustava.
Na velikim visinama atmosfera se sastoji od 80% vodika te 19% helija i nešto malo metana. Kao i kod Urana, metan apsorbira crvenu svjetlost pa je Neptun azurno plav. Budući da je udio metana u atmosferi Neptuna isti kao i kod Urana, a drukčijih su nijansi plave boje, vjeruje se da plavoj boji Neptuna pridonosi još neki nepoznati sastojak u atmosferi.

Atmosfera je podijeljena u dva velika dijela: troposferu gdje temperatura pada s visinom i stratosferu gdje temperatura raste s visinom.

Oblaci u troposferi su u slojevima. Najniži sloj oblaka je od vodenih kristalića, sloj iznad je od amonijaka, amonijsulfida, zatim od amonijaka i hidrogensulfida i na vrhu su oblaci od metana. Neptun ima pojaseve oblaka na stalnim geografskim širinama. Široki su od 50 do 150km i leže iznad oblačnog sloja. Razlika između Neptuna i Urana je velika meteorološka aktivnost, naime na Neptunu su zamijećeni veliki oblačni sustavi kao što je velika tamna pjega, scooter i mala tamna pjega. Velika tamna pjega je olujni anticiklonalni sustav dimenzija 13 000×6 600km, scooter je bijeli i kreće se brže od velike tamne pjege. Mala tamna pjega je ciklonalna oluja na južnoj polutci. Tamne pjege na Neptunu se javljaju u troposferi na nižim visinama nego svjetliji dijelovi sustava pa izgledaju kao rupe u gornjem sloju oblaka. Budući da su stabilne strukture koje traju po nekoliko mjeseci, smatra se da su to oblačni vrtlozi.

Vrijeme na Neptunu je okarakterizirano ekstremno dinamičnim olujama, vjetrom koji doseže brzine i do 2160km/h, najbrže u Sunčevu sustavu! Prateći kretanje oblaka, može se zamijetiti da brzine vjetra mogu varirati od 72km/h prema istoku te do 1170km/h prema zapadu, smanjujući se prema polovima. Većina vjetrova na Neptunu puše u smjeru suprotnom od rotacije.

Neptun ima 2 cirkulacijske ćelije. Zrak se diže na ekvatoru i spušta na polovima. Neptunov južni pol je vruća točka, naime tamo je temperatura za 10 stupnjeva viša nego na ostatku Neptuna zbog nagiba osi, a južni pol je posljednjih 40 godina bio okrenut prema Suncu (Neptunova godina traje 164 Zemljine).

Neptunova veća meteorološka aktivnost je posljedica jačeg grijanja iz unutrašnjosti planeta.

Srednja temperatura na Neptunu je 213°C. U gornjim slojevima troposfere temperatura je -221°C dok se u dubljim slojevima pri tlaku od 1000hPa temperatura podigne do -201°C, dok još dublje temperatura postupno raste. Neptun je najdalji planet od Sunca, no njegova unutarnja energija je dovoljna da tjera najbrže vjetrove u Sunčevu sustavu.