Čitaonica | Zanimljivosti

Nevjerojatno otkriće – Saturn ima kišu koja pada s njegovih prstenova

11.04.2013. | Đurđica Marković

Saturn

Astronomi čija su otkrića često upravo nevjerojatna, ponovo imaju jedno takvo, čudesno otkriće!  Vezano je uz naše neposredno nebesko susjedstvo, planet Saturn i njegove prstenove.

Naime, astronomi su otkrili da na planet Saturn iz njegovih prstenova pada kiša!

Nove, uzbudljive vijesti stižu iz neposrednog susjedstva našeg planeta. Astronomi su otkrili kako nabijene čestice vode padaju sa Saturnovih prstenova u atmosferu tog planeta.

Ranije se smatralo kako te vodene čestice na Saturn padaju u tek nekoliko uskih kružnih ciklusa, ali nakon analize podataka iz opservatorija na Havajima, astronomi sa Sveučilišta Leicester otkrili su kako je kiša sa Saturnovih prstenova zapravo globalna pojava na tom planetu te da utječe na sastav i temperaturu velikih dijelova Saturnovog gornjeg dijela atmosfere.

‘Saturn je prvi planet koji pokazuje značajnu interakciju između njegove atmosfere i sustava prstenova oko njega. Glavni efekt kiše iz prstenova jest da on služi kao gasitelj ionosfere tog planeta, drastično smanjujući gustoću elektrona u dijelovima atmosfere na koji pada ta kiša’, istaknuo je James O’Donoghue, autor studije o kiši iz Saturnovih prstenova.

Istovremeno, astronomi su dobili i odgovor na pitanje zašto su godinama bilježili neuobičajeno nisku gustoću elektrona na pojedinim mjestima na Saturnu, javlja Dnevnik.hr.

Prema spomenutoj studiji, magnetsko polje Saturna privlači vodene čestice prema planetu te na taj način proizvodi efekt kiše.

Želite li saznati nešto o vremenskim uvjetima na Saturnu, možete ovdje.