Čitaonica | Zanimljivosti

Njegovo visočanstvo Snjegović

11.11.2011. | Đurđica Marković

Mnogima je snijeg omražena pojava, no najmlađima veliko veselje, osobito kada je u pitanju jedna od najvećih zimskih radosti -izrada snjegovića.
Posebno smo pripremili recept za izradu najpoznatije snježne skulpture. Za uspješnu izradu snjegovića  potrebno vam je: 
– snijeg, 
– dvije mrkve,
– desetak tamnih kamenčića,  
– lonac ili kapa,  
– šal i ostali modni dodaci po želji.

Izrada snjegovića počinje od obične male grude koja se zatim vrti po snijegu dok ne postane dovoljno velika. Mokar snijeg je najbolji za izradu snjegovića jer se brzo lijepi, pa se vrlo brzo napravi velika gruda, no oprez, ne smije biti prevelika, jer je snijeg težak i nećete ju moći prenijeti na mjesto predviđeno za vašeg snjegovića. Trebaju vam tri takve grude – jedna za noge, jedana za trup i jedna za glavu. Kada imate tri velike grude snijega, posložite ih jednu na drugu. Najteži dio je možda izrada ruku jer često otpadaju, no uz dobru tehniku zaglađivanja  uspjeti ćete, a ako vam to nikako ne polazi za rukom,   jednostavno upotrijebite dvije grančice. Kamenčićima označite oči i zube te ostatak upotrijebite za gumbe na trupu. Jedna mrkva vam je potrebna za snjegovićev nos, dok je druga zavas ako ogladnite dok izrađujete  snjegovića. Šal je snjegoviću potreban da se ne bi prehladio, a i na glavu mu možete staviti kapu ili nešto što će sličiti kapi (stari lonac, šešir).

Kad ste gotovi, slikajte svog snjegovića i pošaljite nam njegovu fotografiju, a mi ćemo ju vrlo rado objaviti u našoj meteogaleriji. I uživajte!