Čitaonica | Zanimljivosti

Nova metoda datiranja leda – nove informacije o klimatskoj prošlosti Zemlje?

28.04.2014. | Đurđica Marković

Tim znanstvenika je uspješno testirao novu metodu datiranja leda koja će omogućiti proučavanje uzoraka starijih od milijun godina. Proučavanje toliko starog leda moglo bi otkriti važne detalje o prošlim klimatskim ciklusima našeg planeta.

antarcticcore
Slika: http://www.washington.edu/

U ledu su zatočeni mjehurići zraka. Njihovom analizom može se odrediti sastav atmosfere kroz povijest, ali za to je potrebno precizno odrediti starost pojedinih slojeva leda. Nova metoda, koja koristi kripton, funkcionira slično kao datiranje ugljikom. Kripton nastaje zbog kozmičkih zraka koje bombardiraju zemlju, a zatim se pohranjuje u mjehurićima zraka u ledu. Dolazi u nekoliko varijacija, radioaktivni izotop ima poluživot od oko 230 000 godina, a stabilni izotop se ne raspada. Omjer stabilnog i radioaktivnog izotopa daje informaciju o starosti tog sloja leda.

Ideja za ovu metodu datiranja znanstvenicima je interesantna već desetljećima ali nije ju bilo moguće implementirati jer su radioaktivni izotopi kriptona veoma rijetki. Tek je prije nekoliko godina napravljen detektor koji je dovoljno osjetljiv da bi takav proces bio moguć.

Idući korak je krenuti u potragu za najstarijim uzorcima leda kako bi se rekonstruirala klima daleke prošlosti Zemlje.

Izvor: National Science Foundation.