Čitaonica | Zanimljivosti

Od Skandinavije do istočnog Sredozemlja – skok od 60°C!

16.03.2013. | Đurđica Marković

Europa u dva dijela

Vjerojatno ste već čitali o valu hladnoće koji je pogodio dijelove Europe. Hladnoćom je najteže pogođen sjever i sjeverozapad te srednjišnji dijelovi kontinenta, a ovih dana stigla je i do Sredozemlja te jugoistoka.

S jedne strane velike hladnoće, s druge proljetne topline

Ciklona koja je odgovorna za ranije spomenute hladnoće, na svom prednjem dijelu donosi vrlo topao zrak iz Afrike i s Arapskog poluotoka, zbog čega je vremenska slika istočnog Sredozemlja potpuno drugačija od one ostatka Europe.  I ne samo istočnog Sredozemlja, jer se njen utjecaj, preko Crnog mora,  proteže i  puno dalje, na daleki sjever, prema prijestolnici Rusije, Moskvi. I dok u većini europskih zemalja niti u najtoplijem dijelu dana temperature ne prelaze ništicu, a u Skandinaviji u najhladnijem dijelu padaju i ispod -35°C, na Cipru se mjerilo ljetnih 27°C, na Kreti 23°C.

Još su nevjerojatnije temperature izmjerene u Rusiji, Turskoj, Izraelu, Palestini te u Egiptu, gdje su se temperature penjale i iznad granice vrućine, odnosno iznad 30°C!

No, ne brinite, ne događa se ništa ekstremno, jer ovako visoke temperature u mjesecu ožujku u ovim su područjima česta pojava!

Kako slika govori 1000 riječi, najbolje je pogledati fotografije s 20 mjesta i skupine najtoplijih i najhladnijih mjesta u Europi. Vraške razlike, zar ne!

ljetne temperature na istoku Sredozemlja

najhladniji dijelovi Europe

temp Europa