Čitaonica | Zanimljivosti

Onečišćenje zraka uzrokuje i do 7 milijuna smrti godišnje

31.03.2014. | Đurđica Marković

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), onečišćenje zraka doprinosi svakoj osmoj smrti u svijetu. 2012. godine dovelo je do smrti čak sedam milijuna ljudi što je duplo veći broj od prethodnih procjena.

Već je dugo poznato da je onečišćenje zraka povezano s bolestima dišnog sustava ali prema riječima službenika WHO-a, pronađena je veza i s bolestima krvožilnog sustava koje su zaslužne za oko 80 posto smrti uzrokovanih zagađenim zrakom izvan domaćinstava.

Beijing Enveloped In Heavy Smog

Problem za zdravlje može predstavljati i zrak zagađen unutar domaćinstva i to npr. ako se kuha na štednjacima na drva ili ugljen. Tim tipom zagađenja osobito su ugrožene siromašne žene i djeca jer oni provode veliki dio vremena u zatvorenim prostorima udišući dim i čađu iz neispravnih peći i štednjaka.

Onečišćenje zraka je osobito velik problem u siromašnim zemljama jugoistočne Azije i zapadnog Pacifika. U tim je područjima čak 3,3 milijuna smrti povezano s unutarnjim onečišćenjem zraka, a 2,6 s vanjskim.
Prema riječima dr. Marie Neire iz WHO-a, rizici vezani uz onečišćenje zraka su mnogo veći nego što se dosad smatralo, osobito za srčane bolesti i moždane udare.

Izvor: weather.com.