Čitaonica | Zanimljivosti

Pariz, idealno mjesto za dobar ljetni provod

07.06.2012. | Đurđica Marković

Za dobar ljetni provod u gradu, Pariz je idealno mjesto. Iako je  za većinu ljudi Pariz ponajprije centar umjetnosti i mode i jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, u ovom čarobnom gradu opustiti se mogu i ljubitelji prirode i boravka na plaži.  Naime, već deset godina postoji Paris Plages, plaža Pariza. Pijesak, palme, ležaljke i suncobrani, pretvaraju obalu Siene tijekom srpnja i kolovoza u savršeno kupalište koje  mami, kako Parižane, tako i njihove goste, da se skone s vrućine.

Ne manjka na Paris Plages niti kafića i restorana, a organiziraju se tu  i sportovi na vodi  te razna muzička događanja.
Što se vremena tiče, Parizu je i ono sklono! Prema Köppenovoj klasifikaciji klime, Pariz ima oceansku klimu i pod utjecajem je sjevernoatlanske struje, što u grad rijetko donosi ekstremno visoke ili ekstremno niske temperature, kao što su bili val vrućine iz 2003. godine, ili val hladnoće iz 2006. godine.

Pariška ljeta topla su i ugodna, s prosječnom najnižom temperaturom oko 15°C, a najvišom oko  25°C. Kiše ima kroz čitavu godinu, i iako Pariz nije izrazito kišovit grad, poznat je po iznenadnim pljuskovima. U godini dana prosječno padne oko 642 mm kiše, koja je ravnomjerno raspoređena kroz cijelu godinu.

Najviša ikada zabilježena temperatura izmjerena je 28. srpnja 1948. godine i iznosi 40,4 °C, dok je najhladnije bilo 10. prosinca 1979. godine, kada se Pariz smrzavao na -23,9 °C.