Čitaonica | Zanimljivosti

Pet top proljetnih izletišta

08.04.2013. | Đurđica Marković

obitelj u prirodi

Dolaskom proljeća, svježi zrak i sunce sve nas više mame van. Za  potpuno opuštanje najbolji je upravo boravak u prirodi. Suzana Badrov s portala 24sata.hr, kao idealna mjesta za opuštanje i uživanciju predlaže slijedećih pet izletišta.

1. Bio park Divlje vode

Samoborsko izletište Divlje vode u svome kompleksu sadrži restoran, motel, šetalište, igralište za djecu te zoo park. U restoranu, koji je otvoren od 9 do 23 sata te ima kapacitet za 200 osoba te terasa za 300 osoba, možete uživati u raznim jelima iz vlastite industrije te domaćim štruklama.

Bio park divlje vode

U samoj blizini restorana smješten je motel s 18 uređenih dvokrevetnih i trokrevetnih soba u kojima možete odsjesti. U zoološkom vrtu pronaći ćete domaće i egzotične životinje poput paunova, vijetnamskih svinja, magaraca, srna, divljih patki i konja, a novi stanovnici parka su i dražesne ljame.

2. Park prirode Žumberak

Područje Žumberka i Samoborskog gorja 1999. godine je proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednošću: Parkom prirode Žumberak. Park prirode je veliko područje u koje možete ući s desetak cesta s hrvatske, ali i slovenske strane, budući da je granica Parka dijelom i granica između naše zemlje i Republike Slovenije. Na području Parka prirode ”Žumberak-Samoborsko gorje” postoje dva penjališta, a Park je premrežen s više od 347 kilometara označenih planinarskih staza. Tamo također postoje dva registrirana te jedan neregistriran teren za letenje (paragliding), dok u ”Eko-selu Žumberak” možete dobiti i poduku iz jahanja.

Ulaz u Park se ne naplaćuje, no edukativni program za djecu iznosi 50 kuna po osobi. Uz najavu i avansno plaćanje od 50 posto ukupne cijene, moguće je dogovoriti i stručno vođenje u trajanju od 4 ili više sati.

Zumberak

Osvoji li vas Žumberak pa poželite ostati neko vrijeme,  prespavati možete u planinarskim domovima, izletištima, seoskim domaćinstvima ili u obnovljenom starom mlinu.

3. Trajbar

U Trajbaru, smještenom u Zaprešiću, može se rekreativno jahati i opustiti u idiličnom prirodnom okruženju uz dobar zalogaj. Konjički klub Trajbar Team smješten je u prirodnom ambijentu, okružen bogatim zelenilom. Kompleks obuhvaća i šumu sa stazama za jahanje, zatvoreni prostor koji sadrži dvoranu za zimsko jahanje, dvije štale s 40 boksova, pansion za konje, restoran te svečanu dvoranu.

Trajbar

Staklene stijene caffe bara omogućuju pogled na travnatu površinu i okolne šume pa uz njih možete barem na trenutak zaboraviti na dinamičan ritam svakodnevice i opustiti se.

4. Izletište Stari Glog

Ako vam je dosta buke i gradske strke i bježi vam se od svakodnevnog stresa, predahnuti možete u izletištu  Stari Glog, smještenom samo dvadesetak minuta vožnje od centra Zagreba, vozeći se poluautocestom u smjeru Vrbovca. U prekrasnom prigorskom okruženju sela i seoskog gospodarstva, tamo možete uživati u raznim aktivnostima poput streličarstva, ribolova na jezeru, paintballa u prirodnoj bukovoj šumi, samostalnog ili jahanja uz stručnu pomoć.

izletiste stari glog

Najmlađi također mogu naći zabavu za sebe u dječjem igralištu. Ovo izletište u svojoj ponudi ima dva apartmana s nekoliko ležajeva pa stoga ovdje možete odmoriti na nekoliko dana.

5. Vuglec Breg

Vuglec Breg je nastao na temeljima starog zagorskog zaseoka Vugleci, na životnim iskustvima i tradiciji sela u hrvatskom zagorju. Obnovljeno naselje danas čine četiri autohtone zagorske hiže uređene za smještaj gostiju, restoran, vinski podrum, sjenica s roštiljem, krušnom peći i ljetnom terasom.

Vanjski izgled hiža i okoliš uređeni su u izvornom obliku, što cijelom selu udahnjuje sliku prošlih vremena. Trenutni smještajni kapaciteti s ukupno 32 kreveta, raspoređeni su u 7 dvokrevetnih soba i 3 apartmana. Obnovljena i dograđena u tradicionalnom duhu, ali opremljena prema svim zahtjevima i standardima modernog turizma, unutrašnjost svake ”Hiže” je jedinstvena, jednostavna i primjerena današnjim potrebama i komforu.

Kako bi ovo izletište bilo jednako zabavno za sve uzraste, u njemu se nalazi i štala za konje, malo jezero, igrališta za tenis i mali nogomet, dječje igralište te travnjaci i staze za šetnju tako da svatko može pronaći nešto za sebe.

Vuglec Breg

Smještena  u prirodi i okružena zelenilom, navedena izletišta pridonijet će  opuštanju i odmaranju od svakodnevnih obaveza. Ako se zaputite na neko od ovih izletišta,  bilo sami ili u  društvu, dobre hrane i zabave neće vam nedostajati!