Čitaonica | Zanimljivosti

Postoji li veza između globalnog zagrijavanja i veličine ptica?

28.01.2018. | Nebojša Subanović

Ne biste vjerovali, ali kućni vrabac (Passer domesticus)  koji skakuće oko vaših stopala u omiljenom kafiću može biti pokazatelj učinaka globalnog zagrijavanja.

Anatomist Carl Bergmann još je u devetnaestom stoljeću otkrio usku povezanost veličine toplokrvnih životinja iste vrste o klimi u kojoj žive. Što je klima hladnija, to su pripadnici iste vrste veći. Bergmannovo pravilo objašnjava zašto su koale u južnoj Australiji veće i teže od njihovih sitnijih kolega u Queenslandu. Godine 2016. ovaj je fenomen je uočen i među pticama!

Razlike u veličini kao posljedica temperaturnih razlika od Bergmannovog se vremena neprestano proučavaju, a znanstvenici navode kako su niže temperature razlog prirodnog odabira većeg tijela. Međutim, nova studija o kućnim vrapcima objavljena u časopisu The Auk: Ornithological Advances pokazuje da je moguć i obrnuti slučaj – više temperature uzrokuju odabir manjeg tijela.

Samuel Andrew i njegov tim sa sveučilišta Macquarie u Sydneyu, Australija, su na 30 lokacija diljem Australije i Novog Zelanda uhvatili i izmjerili 1901 kućnog vrapca. Ptice su izvagane te im je izmjerena duljina nogu.

Tim je otkrio da su ljetne maksimalne temperature bile bolji prediktor veličine tijela od zimskog minimuma. Na tri mjesta s najvišim ljetnim temperaturama, rezultati su bili najočitiji: vrapci su imali 6% manju masu, a visina nogu bila ima je 2% manja nego na tri mjesta s najnižom ljetnom temperaturom.

Autori upozoravaju na mogućnost da vrapci na toplijim mjestima imaju prilagodbu ponašanja u odabiru lokacija gnijezda kako bi smanjili utjecaj visokih temperatura na razvoj mladunaca.

“Naš rad na ovoj uobičajenoj vrsti pomaže nam da razumijemo reakcije ptica na prilagodbu uzrokovanu promjenom klime te njihova ograničenja”, kaže Andrew.

Andrewova nedavna studija o zebrastim zebama, objavljena u časopisu Journal of Evolutionary Biology, u laboratorijskim je uvjetima  također eksperimentalno pokazala kako više temperature značajno smanjuju veličinu tijela.

“Ako je varijacija u veličini tijela izravno ili neizravno povezana s prilagodbom na različite klime, tada bi veličina tijela mogla biti korisna za praćenje opsega u kojem se populacije ptica mogu brzo prilagoditi promjeni klimatskih prilika”, kaže Andrew.

Neki istraživači vjeruju da nije tako jednostavno proširiti Bergmannovo pravilo na predviđanje učinaka klimatskih promjena tijekom vremena. Istraživači iz Prirodoslovnog muzeja u Francuskoj su pregledali prijašnju literaturu o nizu životinjskih rodova i zaključili: “Mehanizmi koji stoje iza ovog pravila i dalje su predmet rasprava te je potrebno više studija prije nego što se mogu donijeti čvrsti zaključci o temeljnim uzrocima promjena veličine tijela kao odgovor na globalno zagrijavanje.”