Čitaonica | Zanimljivosti

Pred nama je hladna i suha Noć muzeja!

25.01.2013. | Đurđica Marković

Noć muzeja

Noćas je, kao što znate, Noć muzeja! Ono što možda ne znate je kakve nas vremenske prilike noćas očekuju, a shodno tome, i kako se  obući i obuti. Evo naših kratkih savjeta i uputa.

Kako noćas ne očekujemo oborine, kišobran možete ostaviti doma. No, to nikako ne smije biti slučaj sa toplim šalom, rukavicama i kapom, posebice u kontinentalnoj  Hrvatskoj.

Naime, u kontinentalnom će dijelu zemlje noćas biti prilično hladno, s temperaturama koje će se oko ponoći na zapadu unutrašnjosti kretati između -10 i -5˚C, na istoku će biti malo manje ledeno, od -5 do -2 ˚C. Ovakve temperature zahtijevaju zaista toplu odjeću, a podsjetit ćemo vas i na dokazanu činjenicu da je toplije u više slojeva odjeće, nego u jednom predebelom odjevnom predmetu.

Za noge su neophodne tople čarape i cipele s debljim đonom. Kako će biti i razmjerno vjetrovito uz umjeren vjetar sjevernih smjerova, dok idete od muzeja do muzeja,  sakrijte uši toplom kapom, maramom ili šalom, vodeći računa da vam ih vjetar ne otpuše!

Situacija na Jadranu bit će malo povoljnija, barem što se tiče temperatura. Sredinom noći na obali se očekuje od 0 do 5 ˚C, naravno idući od sjevera prema jugu. No, razloga za zadovoljstvo nema, jer jaka i olujna bura koja će podno Velebita imati i orkanske udare, bit će sve samo ne ugodna, i žestoko će pojačavati osjećaj hladnoće.

Bez obzira na vrijeme, krenete li večeras u hramove muza, želimo vam da uživate! Uživanciju želimo i svima koji, iz bilo kog razloga, noćas neće obilaziti muzeje, već će svoje vrijeme provesti u nekoj drugoj aktivnosti, bilo doma ili negdje drugdje!