Čitaonica | Zanimljivosti

Priprema li nam travanj ljetni oproštaj?

23.04.2012. | Đurđica Marković

Prema trenutno dostupnim materijalima, do sredine tjedna zadržat će se promjenljivo i nestabilno, iako razmjerno toplo vrijeme, nakon čega konačno slijedi željena stabilizacija.
Ako vam je već dosta ovog promjenljivog vremena, koje nam svako malo donese tmurne oblake, a s njima i kišu, pljuskove i grmljavinu, još ćete se morati strpjeti.  Naime, i danas, kao i u iduća dva dana, sunčana i kišna razdoblja smjenjivat će se kao na traci. Puhat će umjereni, nerijetko i jaki vjetrovi s juga, a temperature će biti ugodne, većinom između 15 i 20°C, u utorak u Slavoniji i do 23°C.

Već u srijedu sunca će biti više nego proteklih dana, a kišni oblaci zadržat će se uglavnom na istoku i jugu zemlje, i to tijekom jutra, a samo bi rijetko sredinom dana mogao pljusnuti i kakav kraći pljusak.

Prava stabilizacija vremena očekuje se u četvrtak, kada će konačno izostati oborine, kojih je, u barem nekom dijelu Hrvatske, u dosadašnjem dijelu travnja bilo gotovo svakodnevno.

Prema izvješćima sa službenih meteoroloških postaja, od početka travnja do nedjelje, 22. ovog mjeseca, bez kiše je protekao samo ponedjeljak nakon Uskrsa. Podsjećamo vas da je ovogodišnji  Uskrs u Gorskom kotaru bio pravi zimski, sa snijegom kojeg je mjestimice palo i 15-tak centimetara. Snijega je u Gorskom kotaru, a tijekom jutra  i u nižim dijelovima kopnene Hrvatske, bilo i prvog travanjskog dana.

S ovom stabilizacijom i temperature će biti gotovo ljetne, u unutrašnjosti će već u četvrtak mjestimice dosezati  24°C, a  od petka i prelaziti 25°C.  

Kako se čini, promjenljivi i nestabilni travanj oprostit će se s nama u pravom ljetnom tonu!