Čitaonica | Zanimljivosti

Rođendan Andrije Mohorovičića

23.01.2014. | Nebojša Subanović

slikaNa današnji dan 1857. u Voloskom kraj Opatije rođen je Andrija Mohorovičić, istaknuti hrvatski znanstvenik. U svijetu je najpoznatiji po svom radu iz polja seizmologije – i djeca u osnovnoj školi znaju za tzv. Mohorovičićev diskonituitet – plohu diskontinuiteta brzina, koja dijeli koru od plašta Zemlje, koju je otkrio na temelju pokupskog potresa od 08.10.1909. Također je značajno da je sav svoj znanstveni uspjeh postigao u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu.
Ali ono što je manje poznato je da je Andrija Mohorovičić prvo bio – meteorolog. Nakon studija fizike, dok je predavao na Nautičkoj školi u Bakru, zainteresirao se za meteorologiju, postao upravitelj tadašnjega Meteorološkog opservatorija na Griču, predavao geofiziku i astronomiju… Početkom 1899. godine izradio je projekt za istraživanje i iskorištavanje bure u području našeg krša, jer prema njegovim riječima “… od kolike bi to blagodati bilo za naše pusto primorje”, uredio mrežu postaja za praćenje nevremena s grmljavinom, u Jaski osnovao postaje za obranu od tuče – imao je mnoge vizionarske ideje, ali nije uvijek imao financijska sredstva da ih ostvari.

A u današnje vrijeme Geofizički zavod na PMF-u nosi njegovo ime – a to je upravo mjesto gdje mi meteorolozi (ali i kolege seizmolozi) zaslužujemo diplome.