Čitaonica | Zanimljivosti

Sjajno štivo za lipanjsko popodne

04.06.2012. | Đurđica Marković

Iako većina ljudi o lipnju razmišlja kao o proljetnom mjesecu, jer on to u svoje dvije trećine i jeste, za mene je lipanj početak ljeta.  Upravo se zato već prvih lipanjskih dana u meni probudi neko čudno uzbuđenje, pod utjecajem kojeg pravim beskonačne popise svega onoga bez čega neću moći ovog ljeta.

Jedan od prvih među tim popisima onaj je s knjigama s kojima ću se družiti tijekom srpnja i kolovoza. Pa kako dobroj knjizi ne uspijevam odoljeti, prve primjerke s ljetne liste konzumiram još u lipnju. Tako nastaje moja lista „štiva za lipanjsko popodne“, predivna uvertira u pravo ljeto, ono koje podrazumijeva sunce, more, gole i bose noge, oskudnu odjeću, vožnju na motoru, posjete prijateljima … i sve ono što tako strpljivo čekam punih deset mjeseci.

Različito je to moje štivo za lipanjsko popodne. S gotovo jednakim oduševljenjem družim se s djelima istinskih velikana moderne književnosti do onih  trilera i chick lita.

Ako i sami poželite koje toplo lipanjsko popodne pokloniti knjizi, možda vam se svidi nešto s moje liste.

1.  Doručak kod Tiffanyja
Novela Trumana Capote-a iz 1958. godine, ekranizirana 1961., i od tada do danas plijeni pažnju kako čitalačke, tako i filmske publike. Za glavnu protagonisticu, mladu Holly Golightly, doručak kod Tiffany-ja mjera je za sreću i uspjeh. Tražeći bogatog muža, ona živi punim plućima, netipična je i ponekad  nestabilna. U njenu zgradu doseljava se mladi pisac, Poll. Njihovi životi ukrštaju se na neobičan način. S vremenom postaju prijatelji,  svakim danom sve su privrženiji jedno drugome, da bi na kraju među njima planula ljubav …. Doručak kod Tiffanyja prava je romantična priča, ujedno i klasik svjetske književnosti namijenjen svim generacijama. Dok se grijete na toplom lipanjskom suncu, zagrijte i svoje srce ovom dirljivom ljubavnom pričom.

2.     Ulix
Lipanjsko štivo nikako ne bi smjelo proći bez Ulixa, remek djela Jamesa Joyce-a, romana čija se radnja događa u jedom jedinom, upravo  lipanjskom danu!.  Jednostavna fabula obuhvaća život tri glavna lika tijekom jednog jedinog dana,  16. lipnja 1904. godine u Dublinu.  Ispod površinskog sloja radnje, satkanog mahom od trivijalnih sitnica koje prelomljene kroz svijest junaka dobivaju neslućeno velik značaj, krije se nesagledivo obilje nivoa kazivanja i značenja. Najznačajniji i najraskošniji među tim nivoima vjerojatno je onaj koji je građen kroz preplitanje, paralelizme i kontraste sa Homerovom Odisejom.

3.       Buda na tavanu
Knjiga „Buda na tavanu“ (Buddha in the attic), američke spisateljice Julie Otsuka, nagrađena je 27. ožujka 2012. godine u Vašingtonu prestižnom PEN / Fokner književnom nagradom za najbolji roman objavljen prošle godine u Americi. Poetičan je to i izuzetan roman o grupi mladih žena, koje početkom dvadesetog stoljeća putuju u San Francisko kako bi se udale za muškarce koji su ih naručili poštom.
U osam poglavlja, “Buda na tavanu” prati njihove neobične sudbine: od iscrpljujućeg putovanja brodom do njihovog dolaska u San Francisko i neizvjesnu budućnost u kojoj ih čeka savladavanje novog jezika, kulture i običaja, zatim i borba s njihovim porodicama i djecom koja odbijaju prihvatiti tradicionalne vrijednosti i običaje zemlje iz koje potiču.

4.     Pariška žena
“Pariška žena” (The Paris wife“, Paule McLain, priča je o dvadesetosmogodišnjoj Hadley Richardson koja je skoro odustala od ljubavi i sreće, a čiji se život nakon susreta sa Ernestom Hemingwayem potpuno mijenja. Poslije vrtoglavog udvaranja i vjenčanja, par odlazi u Pariz, gdje postaju dio „izgubljene generacije“. Iako vrlo zaljubljeni, nisu pripremljeni za život u svijetu koji više ne vrednuje tradicionalne pojmove porodice i monogamije. Vrijeme je to u kome slavni pisac stvara roman „Sunce se ponovo rađa“, a njegova žena pokušava sačuvati svoje istinsko biće, što u zahtjevnom životu sa Hemingwayem nije ni malo lako. Pariška žena slika je nesretne ljubavi i poljuljane odanosti, pruža nam intiman pogled na nježnu i pronicljivu ženu, na pisca u povoju za kojeg se udala, na blistavi i ranjivi pariški krug kojeg su bilo dio, te na njene napore da sačuva ljubav i porodicu od rastuće slave i nemilosrdne ambicije.

Ako ne volite knjige u klasičnom izdanju, za par dana ponudit ćemo vam i nekliko audio izdanja.