Čitaonica | Zanimljivosti

„Skypunch“ – oblak s rupom

21.07.2016. | Đurđica Marković

nebo_skypunch

Predivan i neobičan oblak s fotografije, tzv. „skypunch“, rijetka je meteorološka pojava, barem za nas koji sa tla  s radoznalošću, nerijetko i istinskim divljenjem, promatramo nebesko prostranstvo.

O čemu se tu radi i kako nastaje ovakva rupa u oblaku, upitali smo meteorologa Nebojšu Subanovića. Evo što nam je odgovorio:

„U sloju cirokumulus i altokumulus oblaka mogu nastati velike kružne ili eliptične rupe. One nastaju kada se pothlađene kapljice vode, čija je temperatura ispod temperature ledišta, ali se nije zaledila, počinju zaleđivati.

Tlak zasićene vodene pare oko vodene kapljice je pri istoj temperaturi puno veći nego oko kristalića leda te se kristalizacijom stvara nezasićeni okoliš za tekuću vodu, a prezasićen za led (Wegener–Bergeron–Findeisenov proces). Rezultat toga je brzo isparavanje kapljica vode i brz rast kristalića leda kroz depoziciju vodene pare (direktnog prelaska iz plinovitog u kruto agregatno stanje). Kako kristalići leda naglo rastu, postaju sve teži te počnu ispadati iz oblaka.

Ova pojava ima domino efekt koji kreće iz jednog centra te je “rupa” koja nastaje u sloju oblaka kružnog ili eliptičnog oblika.