Čitaonica | Zanimljivosti

Snježne radosti

11.11.2011. | Đurđica Marković

Mnogobrojne su radosti i zadovoljstva što nam ih donosi zima. Ljubitelji najhladnijeg godišnjeg doba na našim prostorima osobito uživaju u aktivnostima na snijegu i ledu. Jedna od najdražih zimskih aktivnosti mnogima je skijanje, koje ovisi o količini napadanog snijega. Iako i sami imamo nekoliko skijališta, većina  hrvatskih skijaša pravim skijaškim rajem smatra Austriju. Tisuće kilometara savršeno uređenih skijaških staza, modernih vučnica i gondola,  prilagođenih svim kategorijama skijaških vještina, garantiraju potpun skijaški užitak.

Prema podacima iz “2011 International report on mountain tourism“, na svijetu je oko 80 zemalja u kojima se skija, od toga ih je desetak gdje postoje samo zatvorena skijališta u halama. U funkciji je oko dvije tisuće skijališta, od kojih je  jedna  trećina u Alpama.  Čak 77% velikih skijališta  nalazi se u Europi. Najposjećenije svjetko skijalište je La Plagne, s preko 2,5 milijuna posjeta.

Omiljena zimska zanimacija  mnogima je i sanjkanje. Osim kao sjajna zabava i rekreacija, kako za djecu tako i za odrasle, sanjkanje je i olimpijski sport. U srcu Gorskog kotara, u malom mjestu Kupjak, na 800 metara nadmorske visine, izgrađeno je sanjkalište za djecu. Osim majke prirode, snijeg se na sanjkalištu osigurava i zasnježivanjem, pa je sanjkanje moguće tijekom cijele zime. Do vrha sanjkališta vozi pokretna traka dužine 90 metara, pa je do tamo lako doći svima.

Posljednjih godina sve je više onih koji uživaju u surfanju u snježnim valovima – bordanju. Poklonici ovog snježnog zimskog sporta opisuju ga riječima “tako dobro, a tako jednostavno”.   Posebno ga brzo, kroz igru i zabavu,  uče djeca i mladi, no bordati često žele naučiti i oni srednje životne dobi .  Većina bordera najviše uživa u spuštanju po dubokom snijegu. Na Sljemenu je prošle zime bila organizirana škola bordanja, a nadamo da će tako biti i ove godine.

Jedana od najzdravijih zimskih aktivnosti je klizanje. Kako bi tijelo održalo ravnotežu na ledu, potrebno je aktivirati sve mišićne skupine. Zbog niskih temperatura na ledu (do -4°C) nema mikroba pa je i to jedan od razloga zašto je klizanje zdrav sport. Za klizače nema dobnih ograničenja – klizati mogu petogodišnjaci zajedno sa svojim mamama, tatama, bakama i djedovima. Važna je samo dobra volja, rukavice i topla kapa, a klizaljke možeš i iznajmiti. Iako su povrede na klizalištima rijetke, dobro je imati i kacigu.