Čitaonica | Dječji kutak | Saznaj | Zanimljivosti

Što nam lišće može reći o klimi?

05.05.2014. | Đurđica Marković

U zadnjih pola milijuna godina prije izumiranja, dinosauri na sjeveru Sjeverne Amerike živjeli su u suptropskoj klimi sa srednjom godišnjom temperaturom od oko 13°C.

Kako znanstvenici mogu znati takvo nešto? Iako prije 66 milijuna godina nije bilo termometara, ne znači da ne postoje načini za određivanje tadašnjih atmosferskih uvjeta.

zraka i lisce

Na području Saskatchewana su pronađena dvije lokacije s fosilnim ostacima biljaka, riba, kornjača, krokodila, guštera, ptica, sisavaca i desetak vrsta dinosaura među kojima su Tyrannosaurus i Triceratops.

Procjena temperature dobivena je metodom proučavanja rubova lišća. U današnjim je šumama postotak lišća sa “zubatim” rubovima u odnosu na glatke rubove dobar indikator srednje godišnje temperature – što je klima hladnija, to je više “zubatog” lišća.

Ova se metoda često koristi za procjenjivanje prošlih klima sve do sredine krede (prije stotinjak milijuna godina) kada je došlo do širenja modernih biljnih vrsta ali, koliko je pouzdana?

Taj tip analize predložen je još 1915. godine i kalibracija je napravljena na podacima iz Sjeverne Amerike i Europe. Novo istraživanje proučavalo je podatke iz Kine i oni su podržali prethodne rezultate. To daje vjerodostojnost toj metodi proučavanja prošlih klima i to zato što Kina zauzima ogromno područje na kojem se klima mijenja od tropske pa skoro do arktičke i pritom ima veoma raznovrsnu floru.

Izvor: dispatch.com.