Čitaonica | Zanimljivosti

Što su „pasje vrućine“ i u kakvoj su vezi sa psima

19.07.2017. | Nebojša Subanović

Govoreći o vrućini, sigurno ste barem jednom čuli ili i sami upotrijebili izraz „pasja vrućina“. Tako se, naime, u narodu, i to ne samo našem, nazivaju nepodnošljive ljetne vrućine, baš takve kakve su se ovih dana sručile na nas.

Ako pri tome u glavi imati sliku kakvog čupavog kućnog mezimca, koji isplažena jezika dašće, lijeno se proteže ili leži kao mrtav u nekoj debeloj hladovini, znajte da prizor u vašoj glavi nema ama baš nikakve veze s izrazom „pasja vrućina“.

Izraz nije naša umotvorina, starijeg je vijeka i datira iz vremena drevnog Egipta. Tamošnji svećenici, koji su istovremeno bili i znanstvenici, vjerovali da je istovremena prisutnost najsjajnije zvijezde na nebu, Siriusa, i Sunca uzrok velikim ljetnim vrućinama. Budući je Sirius dio zviježđa Velikog psa, to su svi dani u razdoblju od 3. srpnja do 11. kolovoza nazivani „pasjim danima“.

Kako je na sjevernoj Zemljinoj hemisferi to klimatski najtopliji dio godine, često obilježen velikim vrućinama, lako je shvatljivo kako je jedan astronomski događaj mogao biti pogrešno protumačen te mu je dano značenje koje nema i ne zaslužuje. Nije Sirius pokretač velikih vrućina na Zemlji, nego se jasno vidi na nebu onda kada su vrućine, iz drugih razloga, prisutne.