Čitaonica | Zanimljivosti

Što su to geomagnetske oluje?

11.02.2014. | Nebojša Subanović

Geomagnetska oluja je privremeni poremećaj u Zemljinoj magnetosferi koju uzrokuje udarni val solarnog vjetra (solarni vjetar je struja električki nabijenih čestica koje su izbačene iz gornje atmosfere Sunca). Magnetsko polje solarnog vjetra interagira s magnetskim poljem Zemlje i prenosi mu energiju. Zbog toga dolazi do pojačanog kretanja plazme kroz ionosferu i jačanja električnih struja u magnetosferi i ionosferi. Učestalost magnetskih oluja ovisi o ciklusu Sunčevih pjega.

slika

Neke posljedice geomagnetskih oluja i mi na Zemlji možemo primjetiti kao npr. poremećaje u funkciji radia i radara, ometanje navigacije pomoću magnetskih kompasa i pojavu polarne svjetlosti na mnogo nižim geografskim širinama. Npr. 1989. godine je geomagnetska oluja inducirala struju u vodovima u Quebecu što je dovelo do problema s distribucijom struje u velikom dijelu te pokrajine, a polarna svjetlost je bila vidljiva sve do Teksasa.

Geomagnetska oluja, odnosno njezine posljedice, su prvi put zabilježene 1806. godine, a najjači događaj je bio u kolovizu i rujnu 1859. kad su na Suncu zabilježene brojne pjege i baklje. U telegrafskim je vodovima inducirana struja koja je u nekoliko slučajeva dovela do električnog udara na operaterima telegrafa i uzrokovala nekoliko požara. Aurore su bile vidljive na Havajima, u Meksiku i Italiji.Tijekom geomagnetskih oluja može biti problema s navigacijskim sustavima kao što su GPS i LORAN, a mogu nastati i problemi s orbitama satelita ili skupljanjem naboja na pojednim dijelovima satelita što može dovesti do električnog praženjenja i oštećenja. Problema također može biti i s elektrčinim vodovima kao što je to bilo u Kanadi 1989.

polarna svjetlost

Osim na tehnologiju, geomagnetske oluje utječu i na živi svijet. Utjecaj na ljude se tek počeo proučavati ali je primjećen utjecaj na golubove pismonoše, koji imaju biološke kompase u obliku minerala magnetita smještene u snopu živčanih stanica. Golubovi za vrijeme geomagnetskih oluja imaju problema s navigacijom i ne mogu pronaći željeni cilj.

Ljudi na Zemlji su zapravo dobro zaštićeni Zemljinom magnetosferom, opasnost postoji samo za astronaute, i to ako se nađu u svemiru s malo zaštite (npr. samo svemirsko odijelo) za vrijeme jakog zračenja jer teoretski mogu primiti i smrtnu dozu radijacije.