Čitaonica | Zanimljivosti

Sunčane naočale – modni dodatak koji čuva zdravlje

05.04.2012. | Đurđica Marković

Iako sunčane naočale ponajprije služe kako bismo zaštitili svoje zdravlje, moderno društvo i modna industrija tu su zadaću gurnuli u drugi plan. Sunčane naočale doživljavaju se  ponajprije kao neophodan modni dodatak, a gotovo je zanemarena njihova zaštitna funkcija u sprečavanju sunčevih UV zraka da naštete zdravlju naših očiju.

Dolaskom proljeća sunca je sve više, a svaki slobodni trenutak nastojimo provesti uživajući u toplini njegovih zraka. Iako je boravak na suncu potreba i užitak, nekontroliran i prekomjeran ujedno je i opasnost za naše zdravlje.

Dobre sunčane naočale ne štite samo naše oči, već i tanku i osjetljivu kožu oko njih, čime sprečavamo prijevremeno stvaranje bora i starenje. Nošenjem naočala štitimo se i od vjetra, prašine ili peluda, te smanjujemo izloženost jarkoj svjetlosti i tako smanjuje učestalost glavobolja.

Za sunčane naočale najvažnije je da imaju visoku sposobnost blokiranja ultraljubičastih zraka, a izbor boje ovisit će o namjeni naočala, pri čemu treba znati da kroz različite boje stakala drugačije vidimo boje te uočavamo kontraste. Za vožnju bi trebalo koristiti naočale s polariziranim lećama.

Kada isprobavate naočale, vodite računa o njihovoj težini, a birajte one koje čije su leće izrađene od materijala otpornog na ogrebotine, laganog i fleksibilnog.

Oblik naočala prilagodite obliku svog lica, no sigurna sam da ste tu već pravi stručnjak. Ipak, ako niste sigurni, povedite sa sobom prijateljicu koja vam može pomoći pri izboru.

I nemojte da zvučno ime modne kuće koja ih je lansirala i izgled budu jedini kriteriji po kojima ćete izabrati ukras koji će čuvati zdravlje vaših očiju u mjesecima pred nama.