Čitaonica | Zanimljivosti

Sunce znači život, no i sve više oboljelih od melanoma

04.04.2012. | Đurđica Marković

U posljednjih 40 godina dramatično se povećao broj mladih djevojaka oboljelih od melanoma, zaključak je novog američkog istraživanja.
Znanstvenici Klinike Mayo utvrdili su da se učestalost melanoma od 1970. do 2009. godine povećala osam puta među mladim ženama i četiri puta među mladićima.
I dermatolozi tvrde da rezultati istraživanja odražavaju situaciju s kojom se svakodnevno susreću u svojim ordinacijama.
Znanstvenici pak naglašavaju da se u glavne krivce sve većeg broja oboljelih od melanoma ubraja upotreba solarija, opekline zadobivene u djetinjstvu, ali i odrasloj dobi.

‘Svako izlaganje UV zrakama, bez obzira na njihov izvor – prirodni (sunce) ili umjetni (solarij) – izaziva određene, nepoželjne promjene u koži. U kojoj će se životnoj dobi i u kojem obliku one pojaviti, bitno ovisi o zbroju izlaganja UV-u, tj. količini vremena provedenog na suncu (ili u solariju). S obzirom da živimo u mediteranskoj zemlji s puno sunčanih dana, da imamo običaj godišnje odmore provoditi na moru, mi smo kao nacija previše na suncu. Ako se uz to još dodatno izlažemo UV-u solarija, tada značajno povećavamo rizik nastanka prekanceroza, karcinoma kože, melanoma, a nije nevažno da naša koža već u 30-im godinama izgleda bitno starije. I jedno izlaganje UV-u solarija je previše!’, napominje Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerologije.

Izvor: Ordinacija.hr