Čitaonica | Zanimljivosti

Topljenje sibirskog permafrosta – nova prijetnja klimi na Zemlji?

23.02.2013. | Đurđica Marković

permafrost_trajno zamrznuto tlo

permafrost_trajno zamrznuto tlo

Porast globalne temperature od 1,5 stupnjeva Celzija bio bi dovoljan da dođe do topljenja permafrosta u Sibiru, a to znači nove probleme na globalnoj razini.

Bilo kakvo široko topljenje konstantno zamrznutog tla u Sibiru, dovelo bi do ozbiljnih posljedica i velikih klimatskih promjena. Permafrost prekriva 24 posto kopnene mase na sjevernoj Zemljinoj polutki i bilo kakvo veliko topljenje tog snijega i leda oslobodilo bi stotine gigatona ugljičnog dioksida i metana u atmosferu te dovelo do velikog zagrijavanja, piše  Guardian, a prenosi Dnevnik.hr.

Takvo topljenje ipak bi trajalo dugo vremena, odnosno nekoliko desetljeća, tako da promjena ipak ne bi bila tako dramatična i nagla.

Tim znanstvenika, vođen stručnjacima s Oxforda, proučavao je stalaktite i stalagmite u sibirskim pećinama, koji su nastajali tijekom stotina tisuća godina, koristeći tehniku radiometrijskog mjerenja starosti i mjerili su periode njihovog rasta.

Temperature trenutno povećane za 0,7 stupnjeva

Otkrili su kako su stalaktiti u jednoj pećini na sjeveru Sibira i na području rubnog permafrosta, rasli prije 400.000 godina, kada je temperatura bila 1,5 stupnjeva veća od temperature prije industrijskog razdoblja u čovjekovoj povijesti. Taj im je podatak pokazao kako se permafrost tada topio te da bi se ponovno mogao početi topiti, ukoliko temperatura poraste za ukupno 1,5 stupnjeva u odnosu na pred industrijsko razdoblje.

Danas su temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje veće za oko 0,6 do 0,7 stupnjeva pa znanstvenici predviđaju kako bi uskoro moglo doći do topljenja permafrosta. Mjerenja su napravili znanstvenici iz Mongolije, Rusije, Švicarske i Velike Britanije. Njihova istraživanja provedena su kako bi se mogli napraviti modeli predviđanja brzine i obima topljenja permafrosta, ukoliko temperature porastu do +1,5 stupnjeva.

distribucija permafrosta

‘Iako to nije bilo uključeno u glavninu našeg istraživanja, naš rad isto tako sugerira da u svijetu koji bi bio topliji za 1,5 stupnjeva, što je dovoljno za otapanje permafrosta, susjedne regije doživjele bi značajne promjene. Pustinja Gobi u Mongoliji postala bi vlažnija i ta pustoš bi počela više sličiti na današnje azijske stepe’, pojasnio je Anton Vaks s Oxforda.