Čitaonica | Zanimljivosti

Tornjevi za „izbjeljivanje oblaka“ – pomoć Zemlji u borbi s globalnim zatopljenjem

18.03.2012. | Đurđica Marković

Kao tehničko rješenje u borbi s globalnim zatopljenjem i otapanjem leda na Arktiku, ugledni britanski inženjer predložio je izgradnju posebnih tornjeva za “izbjeljivanje oblaka” na Farskim otocima, piše BBC.
Znanstvenici upozoravaju kako, potaknuta otapanjem leda na Arktiku,  postoji mogućnost oslobađanja velike količine metana u zraku. Prema njihovim tvrdnjama, radi se o velikoj opasnosti za život na Zemlji, ujedno upozoravajući  na mogućnost da se za nekoliko godina led na sjevernom polu svakog rujna u potpunosti otopi.

Upravo je zbog toga inženjer Stephen Salter osmislio način kako “rashladiti” planet i spasiti život na njemu. Na Farskim otocima planira izgraditi tornjeve koji bi “usisavali” morsku vodu i ponovno je vraćali u atmosferu, rashlađujući je tako.

Područje prekriveno ledom na Arktiku svakog je ljeta sve manje, budući da su temperature zraka i mora u posljednjih nekoliko godina drastično porasle. Rast temperature mora doveo je do oslobađanja veće količine metana u zrak. Ukoliko led na Arktiku potpuno nestane, količine metana u atmosferi, ali i na kopnu, drastično će porasti i dovesti do još većeg porasta temperatura na Zemlji. Prvi korak u sprečavanju katastrofe upravo je izgradnja tornjeva na Farskim otocima, objašnjavaju znanstvenici.