Čitaonica | Zanimljivosti

U ljubavi sa suncem opreza nikad previše!

27.04.2012. | Đurđica Marković

Obožavamo ga već tisućama godina. Njegove zrake omogućuju život, popravljaju nam raspoloženje, pomažu da na svijet gledamo kroz gotovo ružičaste naočale.  Naravno, riječ je o suncu!
Najnovija stabilizacija vremena donijela nam je sunca kao u priči. Većina nas iskoristit će svaki slobodan trenutak za boravak na otvorenom, zanemarujući pri tome činjenicu da boravak na suncu ima i svoju lošu stranu. Naravno, nemoguće je izbjeći da mu se barem povremeno ne izložimo, no  učinimo to bez štetnih posljedica po zdravlje.

Ovih dana indeks UV zračenja ima vrijednost 6 i 7, što implicira značajnu opasnost od UV zračenja. Stoga za boravka na otvorenom svakako nosite kakav lagani šeširić, po mogućnosti šireg oboda, ili kapu (šiltericu), a ako ste svjetloputi, u vremenu od 10 do 16 sati i odjeću dugih rukava. Kuću ne napuštajte niti bez kvalitetnih sunčanih naočala te zaštitne kreme, kojom ponajprije zaštitite vrlo osjetljiva područja kao što su nos, usnice i ušne resice. I ne zaboravite, osjetljiva populacija, u ovim uvjetima, opekline od sunca može dobiti za manje od 20 minuta!

I preporuka za kraj – ne testirajte na sebi snagu proljetnog sunca!