Čitaonica | Zanimljivosti

Vaše ideje i slike na kružnom putovanju do asteroida Bennu

05.09.2014. | Đurđica Marković

NASA-ina misija OSIRIS-REx i The Planetary Society objavili su poziv korisnicima Twittera i Instagrama da pošalju slike i ideje o budućnosti svemirskih istraživanja i komunikacije koje će onda biti poslane na putovanje do asteroida Bennu, a zatim se vratiti na Zemlju.

OSIRIS-REx-asteroid-Bennu-e1409741304542
Slika: NASA/Goddard, umjetnička vizija NASA-ine OSIRIS-REx svemirske letjelice koja se sprema uzeti uzorke s asteorida Bennu

Osim što će vaš rad putovati do asteroida, provesti na njemu 500 dana i zatim se vratiti na Zemlju 2023. godine u kapsuli s uzorcima, vaše će ime biti na svemirskoj letjelici koja će ostati u svemiru još dugi niz godina.

Tema poslanih tweetova i slika trebala bi biti o istraživanju sunčevog sustava u 2014. i predviđanjima za svemirska istraživanja u 2023. godini.

Dakle, prvo razmislite o tome što se u svemirskim istraživanjima događa sada i što bi se moglo događati za 9 godina, a zatim tweetajte svoju ideju uz hashtag #AsteroidMission ili označite OSIRIS-REx na Instagramu hashtagom #AsteroidMission da biste podijelili svoje ideje u grafičkom obliku.

OSIRIS-REx misija (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer) će biti lansirana 2016. godine. Tijekom 2019. se očekuje susret s asteroidom Bennu gdje će se prikupiti uzorci koji će se do 2023. u kapsuli vratiti na Zemlju radi proučavanja. Robotska će misija na asteroidu širine 500 metara provesti više od godinu dana, a osim poruka s društvenih mreža vratit će i minimalno 60 grama površinskog materijala.

Izvor: earthsky.org.