Čitaonica | Zanimljivosti

Zadivljujući tirkizni led na drevnom jezeru

26.03.2013. | Đurđica Marković

tirkizni led

Omiljeno mjesto za fotografiranje ruskog fotografa krajolika Alexa Trofimova je Bajkalsko jezero.  Smješteno u Sibiru, najhladnijoj ruskoj regiji,  jedno je od najvećih i najstarijih slatkovodnih jezera  na svijetu.

Fotograf ruskih krajolika Alex El Barto Trofimov, koji živi u samom srcu Sibira, putovao je gotovo 400 km na jug kako bi fotografirao Bajkalsko jezero, najstarije i  volumenom jedno od najvećih  slatkovodnih jezera na svijetu – njegovo omiljeno mjesto za fotografiranje.

„Bajkalsko jezero pravi je dragulj naše planete,“ napisao  je Trofimov Weather.com-u u svom mailu. „Slikam ga ljeti i zimi.“

Jezero sadrži otprilike 20% svjetske tekuće slatke vode, a u njemu živi više od 1.700 životinjskih i biljnih vrsta, s više od 80% životinja jedinstvenih na tom području.

Dvadeset pet milijuna godina stara jezerska voda tako je čista da se zimi, kad se zamrzne, kroz led može vidjeti malo preko 100 fita (30,48 m). No, svi koji se odluče za prelazak smrznutog jezera, izlažu stradavanju od teških ozeblina ili hipotermije.

Bajkalsko jezero4

„Fotografiranje nije lagano, Bajkal je poznat po svojoj nepredvidivosti. Posebno je opasno fotografiranje leda,“ objasnio je Trofimov.

Jezero je za fotografiranje posebno zadivljujuće u ožujku, kada uslijed temperature, vjetra i sunca dolazi do  pucanja ledene kore i formiranja prekrasnih tirkiznih blokova leda ili ledenih brežuljaka na površini jezera.

Bajkalsko jezero3

Bajkalsko jezero2

Izvor:  weather.com