Čitaonica | Zanimljivosti

Zašto lišće mijenja boju?

08.09.2014. | Đurđica Marković

Rujan je započeo uz oblake i kišu, a slično nas vrijeme ponovno očekuje već za nekoliko dana. Mnogi zbog toga smatraju da je jesen već stigla iako se prema kalendaru trebamo strpiti još dva tjedna. Drugi, pak, ne priznaju dolazak jeseni sve dok lišće ne počne mijenjati boju.

640px-Papuk_mt

Otkud lišću boje?

U lišću se nalaze molekule klorofila koje omogućuju proces fotosinteze ali i daju lišću zelenu boju. Osim klorofila, u listovima se nalaze i drugi pigmenti i to žuti i narančasti iz skupine ksantofila i karotenoida. Oni su prisutni tijekom cijele godine ali ih prisustvo klorofila prikriva, a postaju vidljivi kad se razina klorofila dovoljno spusti.

listopad

Kad lišće počinje žutjeti?

Biljke ovise o sunčevoj svjetlosti – ona im služi kao izvor energije. Kako ujesen dani postaju sve kraći, a noći sve duže, drvo počinje stvarati pregradu između lista i grane. Ta membrana zaustavlja dovod hranjivih tvari u list zbog čega on više ne proizvodi klorofil. Nakon što se proizvodnja klorofila zaustavi i postojeći se klorofil raspadne, nestane i zelena boja lista, a dominiraju žute i narančaste nijanse.

Kad zbog raspadanja ili zamrzavanja nestanu i ti pigmenti, listu ostaje samo smeđa boja koja potječe od tanina.

"listopadsko lišće"

Izvor:weather.about.com.