Čitaonica | Zanimljivosti

Zašto volim lipanj

12.06.2016. | Đurđica Marković

Živjeti život punim plućima znači uživati u svakom njegovom trenutku. I dok je to ponekad jednostavno poput disanja, drugi puta je teško. Za mene je upravo lipanj  prvi mjesec uživancije i radosnog življenja. Odgovor na pitanje “zašto” nije posve jednostavan, no ovih mi pet razloga odmah pada na pamet.

1. Sunčanije je i toplije.

Dolaskom lipnja, u Zagrebu raste broj sunčanih sati, a s njima i temperature. Tako prosječan lipanj ima 243,8 sunčanih sati, što nije mnogo više nego u svibnju (234,4 sunčana sata), no srednja temperatura viša je za čak 3,4˚C, i iznosi 19,2 ˚C. Podatak da prosječni zagrebački lipanj ima čak 16 toplih dana, odnosno onih u kojima je maksimalna temperatura zraka jednaka ili viša od 25˚C, šlag je na kraju koji nadmašuje samo činjenica da se tu negdje obično uguraju i tri vruća dana (Tmax ≥ 30˚C).

2. Lipanjske kiše ne traju dugo.

„Poslije kiše dolazi sunce“, izreka je koja u lipnju vrijedi doslovno. Iako u kontinentalnoj Hrvatskoj u lipnju mjestimice padne i 20% više kiše nego u svibnju, kako brzo dođe, tako i prođe, pa je za mene, posve ovisnu o sunčevoj svjetlosti i toplini, ova činjenica još jedan od razloga zašto volim lipanj. I zaista, lipanjske kiše znaju se izliti na grad žestoko i iznenada, no već par minuta nakon njih, sunce zasja u svom punom sjaju.

3. U lipnju cvatu lipe.

Mjesec lipanj dobio je ime upravo po lipi, drvetu čije stablo naraste 25-30 metara visine, a poživi i nekoliko stotina godina. Literatura ju spominje kao sveto slavensko drvo. Vjerovalo se da čuva od zla i uroka. Krenete li ovih dana Hrgovićima prema Jarunskom jezeru pješice, pratit će vas njen neodoljiv miris. Drvored lipe, posađen s obiju strana ulice, u punom je cvatu. Kroz otvorena balkonska vrata taj mi miris ulazi u sobu, budeći u meni sjećanja na djetinjstvo.

4. Vožnja biciklom – moja dnevna doza zdravlja.

Nisam osoba za vježbanje, ne volim prostore pune oznojenih ljudi, još manje mirise koji se šire oko njih. Vjerujem u točnost one stare „u zdravom tijelu, zdrav duh“, no za mene to znači samo fizičke aktivnosti na otvorenom, pri čemu je vožnja biciklom moja najdraža. Upravo u lipnju, krug biciklom oko jezera postaje obavezni dio mog radnog dana, pa umjesto da u nekom kafiću pojedem sendvič ili popijem kavu, ja žustro pedaliram.

5. Rad u prirodi.

Dolaskom lijepih dana, dio radnog vremena provodim vani. Da bih uredski prostor zamijenila livadom, klupicom, dekicom pod drvetom, stazicom uz jezero, dovoljan mi je laptop i solidna internetska veza. Možda vam se to ne čini neka jaka stvar, jer ipak radim, no promjena radnog prostora itekako se odražava na moju efikasnost, a što je još važnije, i na kreativnost, jer vani mi na pamet padaju stvari i rješenja kojih se unutar uredskih zidova nikada ne bih sjetila.

I za kraj, pogledajte kroz prozor! Ako vidite sivo nebo i kišu, sjetite se što sam napisala  pod brojem 2! Ako vas to ne utješi ni malo, uzmite kišobran i krenite u šetnju, kretanje uvijek popravi raspoloženje i najvećim mrgudima 🙂 Temperature su ugodne, poslije kiše zrak je čišći, sve nekako drugačije miriši, a malo kiše ne može vam baš ništa. I uživajte!