Čitaonica | Zanimljivosti

Zašto za hladnog vremena vidimo svoj dah?

14.12.2012. | Đurđica Marković

Za hladnih zimskih dana mnogo je toga u čemu uživam. Jedna od sitnica kojima se posebno zabavljam je pravljenje oblačića od svog daha. Čim izađem, napućim usne i huknem. Topao zrak iz mojih usta nestrpljivo prošiklja, sudari se s hladnoćom vanjskoj svijeta, a ja s uživanjem gledam nastali oblačić!

Znaš li o kakvom se oblačiću zapravo radi,  od čega se sastoji i kako nastaje?

Ono što vidiš zapravo su tisuće sićušnih kapljica vode raspršenih zrakom. Naša pluća topla su i vlažna. Kada udahnemo, ona griju i vlaže udahnuti zrak. Kada izdahnemo, naš dah sadrži vodenu paru iz pluća pomiješanu sa toplim zrakom koji izdišemo. Vodena para u normalnim je uvjetima nevidljiva, no tisuće sićušnih kapljica vode raspršenih zrakom izgledaju kao mali, bijeli oblak!

Kada za hladnog dana izdahnemo, događa se nešto posebno – vodena para iz našeg daha na hladnom zraku prelazi iz oblika vodene pare u sitne, tekuće kapljice vode (kondenzira se). To se događa zato što hladan zrak ne može sadržavati toliko vodene pare koliko može topao zrak. Sitne kapljice vode nastale kondenzacijom krive su što naš dah izgleda kao bijeli oblak.

Nemoguće je imenovati točnu temperaturu na kojoj možemo vidjeti svoj dah, no to se događa na temperaturama nižim od 7 stupnjeva Celzija. Naravno, oblačić će biti ljepši kad su temperature oko 0°C i niže.