Čitaonica | Zanimljivosti

Zeleni bljesak (green flash)

22.01.2014. | Nebojša Subanović

Nakon priče o miražu, spomenimo još jedan optički fenomen – tzv. zeleni bljesak. Događa se netom prije izlaska ili taman nakon zalaska sunca, kad se iznad sunca može na nekoliko sekundi vidjeti zelenkasta točka.

Ta pojava ima nekoliko različitih uzroka. U osnovi se radi o raspršenju svjetlosti u atmosferi kad je sunce nisko na horizontu jer je tada vidljiv veoma tanak zeleni rub s gornje strane sunca, a onda zbog atmosferskih uvjeta nastaju miraži koji pojačaju taj efekt – astronomska refrakcija – odnosno lom svjetlosti u atmosferi zbog kojeg se objekti u svemiru čine pomaknuti u odnosu na njihovu stvarnu lokaciju.

Bljesak nije nužno zelene boje, u rijetkim slučajevima može biti plavkast ili imati nijansu ljubičaste ali da bi se to dogodilo atmosfera mora biti jako čista, inače se plava boja prerano rasprši i ne vidimo ju.

slika

Na slici vidimo zeleni bljesak iznad oceana, a na dnu slike su različite faze fenomena (koji je trajao samo nekoliko sekundi), na zadnjoj slici se vidi i malo plave boje.

Ta je pojava vidljiva sa svih geografskih širina što znači da ju možemo i mi vidjeti. Najbolje je promatrati „prazan“ horizont, znači iznad morske površine, a najčešći uvjeti u kojima nastaje su dosta velika temperaturna razlika između tople površine i hladnijeg zraka iznad nje.