Čitaonica | Zanimljivosti

Zima u dijelovima Rusije, idućih dana neuobičajena hladnoća stiže i na krajnji sjeveroistok Europe

25.09.2013. | Đurđica Marković

Moskva

Jesen je omiljeno godišnje doba mnogima, posebice kad ju prati sunčano i ugodno toplo vrijeme kakvo je u našoj zemlji ovih dana. No, čini se da ono neće i potrajati, jer nam prognostičari već za sutra najavljuju nestabilnije, a u petak i osjetno svježije vrijeme.

Ipak, zahlađenje koje se najavljuje za našu zemlju, posebice njenu unutrašnjost, ne može se niti usporediti sa zahlađenjem koje bi idućih dana moglo zadesiti krajnji sjeveroistok Europe. Iako je u tom dijelu Europe  jesen u punom zamahu, a prodori zimskog vremena stižu vrlo rano, te dijelove starog kontinenta idućih bi dana mogla zadesiti za ovo doba godine, ipak, neuobičajena hladnoća.

Prema dostupnim prognostičkim materijalima, temperature zraka mogle bi se sniziti i do 8°C ispod prosjeka za ovo doba godine. Krivac za takvo neugodno iznenađenje je razvijena anticiklona sa središtem unutar polarnog kruga koja će omogućiti prodor hladnoće u europski dio Rusije uz stvaranje ciklone.

U Moskvi se u petak očekuju temperature i do -5°C, no zaljubljenici u zimu i njene, ponajprije snježne radosti, čini se da će morati još malo pričekati. Naime, temperature bi uz oborine trebale porasti, pa se snijeg ne očekuje.

U poznato hladnom Sibiru situacija je posve drugačija. U mjestu Srednikan već osam dana sniježi, a temperature se spuštaju i do -13°C.

Raspodjelu prognoziranih najviših i najnižih temperatura zraka za nedjelju možete vidjeti na prikazima u nastavku.

Tmin

Tmax