Čitaonica | Zanimljivosti

Život na pedesetak stupnjeva Celzija ispod ništice

11.12.2012. | Đurđica Marković

Ovih dana naša zemlja se budi na temperaturama debelo ispod ništice, ponegdje i ispod -15˚C. Većina nas naježi se i na samu pomisao na tu hladnoću, no, zamislite da se jednog zimskog jutra probudite na -50˚C!

Jedno od takvim, vraški hladnih mjesta na Zemlji, je grad Yakutsk. Osim što je glavna luka na rijeci Lena, Yakutsk je i glavni grad sibirske regije Yakutia na sjeveru Rusije te jedan od najhladnijih naseljenih gradova na svijetu. Grad je to od oko 210 000 stanovnika i s dva aerodroma, a sa ostatkom svijeta u plovnom, ljetnom dijelu godine spaja ga i rijeka Lena.

Živjeti u Yakutsku znači doista znati što znači riječ „zima“. Led i snijeg pokrivaju ovo područje pola godine, a temperatura od -40˚C tijekom prosinca, siječnja i veljače smatra se „čarobnom toplinom“. O hladnoći stanovnici Yakutska govore tek kad živa u termometru padne ispod -50 ˚C.

Prema pisanju Mikaela Strandberga, stanovnici Yakutska rijetko se žale na hladnoću. Ono zbog čega žale je činjenica da manja djeca čitave dane provode u zatvorenim prostorima, iako na temperaturama oko -30 ˚C već i bebama dozvoljavaju da budu vani!

Školska djeca upravo obožavaju hladnoću! Kad je vani, primjerice, -52 ˚C, nema nastave. No, to što se ne mora u školu, ne znači da se ostaje u kući. Čak i pod maglom tako debelom da se jedva vidi prst pred nosom, dječaci na gradskim  ulicama uživaju igrajući hokej!

Velika hladnoća znači i povećane troškove – za električnu energiju, grijanje, prijevoz, komunalne naknade … Jeftino nije ni dobro sibirsko krzno ili čizme od jelenje kože! Želite li si osim topline osigurati i malo stila, cijene su još i veće.

Briga o tome kako se urediti i što obući ovdje se vodi prije dolaska zime. Jednom kad ona stigne, glavne brige postaju kako doći na posao. Na temperaturama do -30 ˚C mnogi idu pješice, na onima ispod -40 i -50 ˚C koriste se taxiji i gradski prijevoz, a iako mnogi stanovnici imaju osobne automobile, oni do proljeća najčešće ostaju u garažama, a koriste ih rijetki sretnici čije se garaže griju.

Odlučite li se sami uvjeriti je li navedeno točno, imajte u vidu još i ovo – samo pet minuta vani, bez zaštitne odjeće, pretvorit će vas u zamrznutu statuu.