Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

7 nevjerojatnih prirodnih fenomena koji ostavljaju bez daha

22.04.2021. | Đurđica Marković

prirodni fenomeni

Priroda je čarobno lijepa, tajanstvena i nepredvidiva, a neobičnim manifestacijama svoje moći često nas ostavlja otvorenih usta. Dan planete Zemlje čini nam se idealan trenutak da vas podsjetimo na neke od prirodnih fenomena koji sretnike koji ih dožive ostavljaju bez testa.

Neki od njih činit će vam se kao pravo čudo, za druge ćete, možda, pomisliti kako se radi i neslanoj šali, no znanost ima objašnjenje za  sve od njih.

S naše točke gledišta, bez obzira na znanstvena objašnjenja, majka priroda i dalje je fascinantna i mistična. Pogledajmo sedam nevjerojatnijih prirodnih fenomena koje smo izabrali za vas.

1. Aurora Borealis (sjeverna polarna svjetlost), Island

prirodni fenomeni 1

Polarna svjetlost je sjaj na noćnom nebu, uglavnom vidljiv na visokim zemljopisnim širinama. Na sjeveru tu pojavu zovemo – aurora borealis (“sjeverna zora”), a ime je dobila prema rimskoj božici zore Aurori i grčkom nazivu za sjeverni vjetar, Boreas. Najčešće se pojavljuje tijekom ožujka i travnja te rujna i listopada. Na jugu se naziva aurora australis (“južna zora”).

Sjeverna polarna svjetlost dolazi od površine Sunca. Nakon oluja na površini Sunca, nabijene čestice u gomili jure u svemir, a neke od njih završe u zemljinom magnetskom polju u smjeru sjevernog magnetskog pola te susreću Zemlju u okruglom pojasu oko nje. Te čestice dodiruju vanjski dio atmosfere na visini od oko 100 kilometara iznad površine Zemlje, a energija se otpušta tijekom procesa koji je identičan onome koji se događa u svjetlosnoj cijevi. To je vidljivo na zemljinoj površini kao trepereća, pokretna svjetlost.

Sjeverna polarna svjetlost ne javlja se svaku večer, nema garancije kad će je biti, a kad ne. Osim olujne aktivnost na površini sunca, a što je promjenjiva pojava, nebo mora biti vedro i bez oblaka, a vi vani, pod zimskim nebom, između 6 popodne i ponoći.

Dansko crno sunce

prirodni fenomeni 2

Od sredine ožujka do sredine travnja te ponovo od kolovoza do kraja listopada, u jugozapadnim močvarnim područjima Danske, zaustavljaju se milijuni čvoraka i drugih ptica selica, kako bi se odmorili na svom napornom i dugačkom putu te pronašli hranu. Nakon zalaska sunca čvorci izvode svoj „ples“ koji ih štiti od predatora. Rezultat je veličanstveni show, prirodni fenomen nazvan „sort sol”, ili prevedeno na hrvatski –  crno sunce, koji nastaje u trenutku kad crni oblak plešućih ptica zakloni zalazeće sunce te zacrni nebo.

Mjesečeva duga

prirodni fenomeni 4

Rijetki sretnici među astronomima i meteorolozima imali su priliku vidjeti „noćnu dugu“, kako još nazivaju „Moonbow“ ili mjesečevu dugu.  Riječ je o zaista rijetkoj  atmosferskoj pojavi koja zapravo nije duga, no nastaje na vrlo sličan način kao i sunčeva duga, samo je izvor svijetlosti mjesečina. Međutim, da bi mogla nastati  lunarna verzija duge moraju postojati i neki drugi elementi. Nebo mora biti vrlo tamno, bez oblaka, a mjesec biti blistav, pun i vrlo nisko na nebu. Napokon, izvor kapljica vode, poput kiše ili magle iz vodopada, mora biti nasuprot mjesecu. S obzirom na sve ove potrebne uvjete, ne čudi da mjesečeve duge nisu baš česte. Najčešće su ledeno bijele, eterične i pomalo sablasne, jer boje nisu vidljive golim okom, no uhvaćene okom kamere, oduzimaju dah.

Na nekim se mjestima događaju češće nego drugdje. Obično je to u blizini slapova, gdje nastaju slojevi maglice u zraku. Često ih nazivaju prskalicama (spray moonbow). Neke  od najboljih lokacija na svijetu za to eterično iskustvo uključuju Nacionalni park Yosemite u Kaliforniji, park Cumberland Falls u Kentuckyju, slapove Victoria između Zambije i Zimbabvea u Africi, Waimea na Havajima, a među ekskluzivnim lokacijama za nastanak mjesečevih duga su i  škotski Highlands te naša predivna Plitvička jezera.

Mjesečeva duga sa fotografije snimljena je u Zimbabveu.

4. Kamenje koje putuje

prirodni fenomeni 5

Racetrack Playa smjestila se u nešto udaljenijem dijelu Nacionalnog parka Death Valley (Dolina smrti) u Kaliforniji, jednom od najmanje naseljenih područja na našoj planeti. Leži okružena planinama i stijenama 1130 metara iznad razine mora. Čudesno je ravne površine sa sjevernim krajem samo 4 centimetra višim od južnog. Neobična je to dolina u kojoj ne rastu nikakve biljke, duga 4,5 i široka 2 kilometra. Dolina je neka vrsta suhog jezera koje se u vrijeme jakih kiša puni plitkim slojem vode. Pod vrućim kalifornijskim suncem voda brzo ispari, a mulj koji preostane ubrzo presuši i ispuca u neobičnim oblicima. I veliko i malo kamenje se u ovoj dolini uspijeva pomaknuti s početne pozicije i samostalno prijeći veliku udaljenost, nakon čega ostaju tragovi koji svjedoče ovom čudesnom  fenomenu! Kamenje koje se kreče potječe s planina ili stijena na rubovima doline.

Ovaj fenomen uočen je prije stotinjak godina, a znanstvenici su ga počeli pratiti 1940. godine. Slično je pomicanje kamenja opaženo na još nekoliko mjesta u Kaliforniji i Nevadi. Za neko od kamena vjeruje se da se je kretalo brzinom ljudskog hoda, no u cijelom ovom dugom periodu nitko još nije vidio kamen dok se miče. Kamenje se, ostavljajući iza sebe trag, kreće dolinom jednom svake dvije do tri godine. Trag koji ostaje traje sljedeće tri do četiri godine. Zna se dogoditi i nekoliko potpuno paralelnih tragova od nekoliko kamenja koji putuju zajedno. Tragovi mogu biti duži i od nogometnog igrališta.

Postoje brojne znanstvene teorije koje pokušavaju objasniti događaje u ovoj neobičnoj dolini. Jedna od njih smatra da su za geološki fenomen pokretanja kamenja odgovorni vjetrovi u dolini, koji pomiču kamenje u vrijeme kada dolina postaje skliska nakon kiše.

5. Krvava kiša u Indiji

prirodni fenomeni 6

Od 25.07. do 23.09.2001. godine, u Kerali, državi na jugu Indije, povremeno je padala crvena kiša. Velike teške kapi natapale su šume, ljude i životinje koji su se našli na otvorenom, zgrade. Bili su to prizori kao iz lošeg horora, jer crvena je kiša izgledala kao krv. Crvena ili krvava kiša u Kerali bila je prijavljena i 1896. godine.

Bez obzira što su teoretičari zavjera i ljubitelji saga o vanzemaljcima u ovome našli pogodno tlo za svoje  fantastične priče, crvena kiša nije bila vanzemaljska intervencija, već predstavlja prirodni fenomen uzrokovan sporama oceanskih crvenih algi u zraku. Crvena kiša zabilježena je i 2012. godine u Šri Lanki.

6. Porroroca, Brazil

prirodni fenomeni 7

San svakog surfera je barem jednom u životu zajahati beskrajan val! Taj san moguće je ostvariti ako se nađete u Brazilu u pravom trenutku. Porroroca na rijeci Amazon,  mjesto je na kom nastaju valovi za surfanje koji su među najduljima na svijetu.  U veljači i ožujku, za punog mjeseca, na mjestu na kom  se rijeka Amazon susreće s Atlantskim oceanom, nastaje plimni val od kojeg se običnim smrtnicima ježi koža i diže kosa na glavi! Ali ne i vještim i iskusnim surferima željnim dokazivanja snage i umijeća, koji ne mogu dočekati da skoče u moćnu rijeku i prepuste se avanturi nad avanturama.

Ipak, Porroroca je mjesto opasnih valova čak i za iskusne surfere. Voda je puna drveća, krhotina, krokodila, piranja i zmija, a val nevjerojatno brz. No, valovi koji dosežu i do 4 metra visine, a na kojima se može surfati i po pola sata, raj su za iskusne surfere uvijek spremne za izazov.

Jedna od najpopularnijih teorija o imenu kaže da ono dolazi od “poroc-poroc”, što na autohtonom jeziku Tupi znači “velika, razorna buka“. Očevici kažu da je val moguće čuti i pola sata prije nego što ga se može vidjeti.

7. Svjetlucava voda oko Krabija na Tajlandu

prirodni fenomeni 9

Zamislite da ste na noćnom kupanju. Mrkla je noć, na nebu samo mladi mjesec,  a oko vas milijun malih modrih krijesnica i odraz mjeseca u vodi. Osjećate se kao da plivate među zvijezdama ili zrncima zvjezdane prašine, ushićeni poput djeteta.

Svi koji su imali dovoljno sreće da barem jednom u životu dožive ovu čarobnu pojavu nazvanu luminous water, pravi su sretnici, jer plivanje u vodi koja svjetluca plavičastim sjajem iskustvo je koje se ne zaboravlja!

Nekoliko je luminiscentnih plaža na Tajlandu na kojima voda svjetluca plavičastim sjajem, među najpoznatijima su one u vodama oko Krabija. Fenomen je to koji mnoge ostavlja u čudu, a koji izaziva  bioluminiscentni fitoplankton, mali vodeni organizam koji prirodno sjaji plavim sjajem.

Najbolje vrijeme za doživjeti ovo neobično iskustvo je između studenog i svibnja oko faze mladog mjeseca!