Čitaonica | Aktualnosti | Meteo razglednica | Zanimljivosti

Dijelovi Bliskog Istoka i sjeverne Afrike pod snijegom

11.01.2020. | Đurđica Marković

Priroda i vrijeme znaju zaista iznenaditi. Upravo se to ovih dana događa u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike koji su se našli na udaru snježnih oborina.

Temperature zraka spustile su se ispod 0 Celzijevih stupnjeva u zemljama poput Saudijske Arabije, posebno u njenim sjeverozapadnim regijama, kao i u egipatskoj Svetoj Katarini na južnom Sinaju, Jordanu i Kurdistanu te na sjeveru Iraka. Osim snijega, ova područja pogodile su obilne kiše i oluje, pa vlade tih regija stanovništvo savjetuju da ostanu na toplom i izbjegavaju odlazak na udaljena i izolirana mjesta.

Iako je uvriježeno mišljenje da u Egiptu ne pada snijeg, na određenim mjestima on padne svake godine. Takvo mjesto je Sveta Katarina, najviša egipatska planina na Sinaju.

Ove godine zabijelio je i istoimeni grad, što je rezultiralo neviđenim porastom broja turista u gradu, čemu su ponajprije doprinijele društvene mreže kojima kruže fotografije i videozapisi na kojima se vidi kako se ljudi zabavljaju u snijegu.

U subotu se snijeg na ulicama grada počeo topiti, no i dalje se zadržao po vrhovima planina.

Šef gradskog vijeća općine Talaat al-Anani rekao je da su svi putevi otvoreni te da je ovaj snijeg u gradu izazvao veliko oduševljenje.

Grad Sveta Katarina nalazi se na Sinajskom poluotoku na nadmorskoj visini od oko 1.600 metara, u podnožju Sinajskih visokih planina. Popularna je turistička atrakcija, jer sadrži najstariji kontinuirano naseljeni samostan na svijetu, sagrađen na mjestu koje su poštovali sljedbenici tri Abrahamske vjere – judaizma, kršćanstva i islama.

U prosincu 2013. godine, nakon punih 112 godina, snijeg je zabijelio i Kairo, glavni grad Egipta.