Čitaonica | Aktualnosti

Jeste li spremni za sunčan i iznadprosječno topao vikend?

20.02.2021. | Đurđica Marković

MI_vikend

Veljača, u narodu poznata i kao „prevrtača“, ovih nam dana pokazuje svoje ljepše lice, ono gotovo proljetno. Veseli to sve ljubitelje sunca i topline, posebice u ovim vremenima kad su nam šetnje i boravci na otvorenom gotovo jedine mogućnosti socijalizacije i kakvog takvog druženja.

Vikend u koji smo zakoračili bit će pretežno sunčan i iznadprosječno topao za ovo doba godine. Subotnje i nedjeljno jutro u unutrašnjosti zemlje bit će svježe, u većini predjela s temperaturama zraka između 2 i 7 °C. Efekt fena koji se na ogulinskom području javlja kao posljedica jugozapadnog strujanja, Ogulinu i okolici mogu donijeti i par stupnjeva toplije jutro. Na obali i otocima jutro će tijekom cijelog vikenda biti toplije nego u kopnenim predjelima, baš kako to obično i biva u ovo doba godine, a očekuje se uglavnom između 6 i 11 °C.

U najtoplijem dijelu dana tijekom vikenda se diljem Hrvatske očekuje između 12 i 16 °C, a u dijelovima zemlje nedjelja može biti i neznatno toplija.

Biometeorološke prilike kao stvorene za boravak u prirodi i lagane šetnje

MI_vikend 2

U uvjetima sunčanog, stabilnog i ugodno toplog vremena, većina ljudi osjećat će se dobro, a dobro opće stanje pratit će dobro raspoloženje i osjećaj poletnosti. Iako će vremenske prilike biti povoljne i za ljude osjetljive na vrijeme te kronične bolesnike, prema kraju dana on najosjetljiviji mogli bi osjetiti umor, zbog čega je dobro izbjegavati značajnije fizičke napore.

Raste opasnost od UV zračenja

MI_vikend 3

Dolaskom sve sunčanijih i toplijih dana ne smijemo zaboraviti niti onu manje lijepu stranu sunčanog vremena – opasnost od sunčevog zračenja! Iako je sunčevo UV zračenje još uvijek slabo, već u nedjelju će u Dalmaciji imati umjerenu jačinu, što zahtijeva i određenu pažnju i zaštitu. Ako vam se čini da „od muhe pravimo slona“, ne zaboravite da je nakon dugih zimskih mjeseci u kojima smo uglavnom boravili u zatvorenim i grijanim prostorima, naša koža potpuno nepripremljena za proljetno sunce! Na proljetnom suncu iznimno je lako izgorjeti, a svaku takvu „avanturu“ naša koža pamti. Zato pamet u glavu, a na lice, uši i ruke malo kreme sa zašitinim faktorom!

Uživajte u vikendu!