Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Njegovo visočanstvo kišobran

29.10.2019. | Đurđica Marković

Koristimo ih svi, po običaju ih gubimo, ostavljamo u tramvajima, autobusima, u dućanima, restoranima i kafićima … Uz njih su vezana i neka praznovjerja,pa pokušate li otvoriti kišobran u kući, s namjerom da ukućanima pokažete svu njegovu ljepotu, u naumu će vas zaustaviti užasnuto NE!   Jer, otvorite li ga, čeka vas loša sreća! Pokloniti kišobran donosi  nesreću,  a otvarati ga kada nije doista neophodno, znači prizivati kišu. Sva sreća što su najčešće zaboravljeni u nekoj ladici, torbici ili u stalku za kišobrane, pa ih se sjetimo tek s dolaskom prvih kišnih kapi.

Povijest

Povijest kišobrana duga je oko 3000 godina. Domovina im je drevna Kina, pa kineski narod uz kišobran vezuje ne samo duga povijest, već i duboki osjećaji. Ubrzo nakon svog nastanka, dobio je simboličko značenje, pa je označavao pripadnost plemstvu i moć. Kišobrani stvoreni u vrijeme dinastije Wei (386-532 AD) nisu se koristili samo kao zaštita od sunca: pravljeni od voštanog papira dobivenog od kore duda, bili su namijenjeni kako zaštiti od sunca, tako i od kiše. Danas se kišobrani u Kini izrađuju od raznih materijala: voštanog papira, pamuka, svile, plastificiranih materijala i najlona. Kao i u drugim zemljama, koriste se kao zaštita od kiše, ali i kao suncobrani koji pružaju zaštitu od sunca. Neki su uzrađeni na čvrstom okviru, dok su drugi sklopivi. Najljepši kineski kišobrani izrađeni su od svile, a svileni suncobrani iz Hangzhou-a pravi su umjetnički radovi s praktičnom primjenom. Napravljeni su od svile, imaju bambusov okvir i oslikani su predivnim motivima. Težina im je oko 250 grama i dugački su 53 centimetra.

Iz Kine je kišobran donesen u Japan i Koreu, a potom, putem svile, u Perziju i na Zapad. Tradicionalni kineski i japanski suncobran do današnjih je dana zadržao svoj originalni Wei dizajn.

U staroj Grčkoj suncobran je neophodan modni dodatak koji ima i religijsko značenje. Nosile su ga žene, dok je muškarac koji ga nosi smatran pomalo ženskastim. U svojim djelima spominje ga i veliki Aristofan. Vjeruje se da je u Rim stigao posredstvom Etrušćana. Osim u svakodnevnom životu, našao je svoje mjesto i u djelima rimskih klasika.

U Europu kišobran stiže u 16. stoljeću. Masovna upotreba  započela je krajem 18. stoljeća, kada ga je u kišni život Engleske uveo izvjesni Jonas Hanwey. Prvi kišobrani na Kontinentu  proizvedeni su 1787. godine i otada su prisutni u svakodnevnom životu Europljana. Tako  je u to vrijeme postalo nezamislivo da plemkinje napuste kuću bez svog suncobrana/kišobrana. Kišobran stoga nalazimo i u djelima velikih umjetnika, koji slikajući detalje života i ljude tog vremena, nisu mogli zaobići ni taj modni detalj.

Kišobran danas

Robinson Crusoe, širom svijeta poznati junak istoimenog djela Danijela Defoa, konstruirao je svoj vlastiti kišobran koji ga je štitio kako od kiše, tako i od sunca. I danas je u Engleskoj i Francuskoj «Robinson» prepoznatljiva marka kvalitetnih, čvrstih kišobrana. Iako se kišobran danas izgledom ne razlikuje mnogo od prvotnih primjeraka, doživio je mnogobrojna poboljšanja. Originalnu svilu zamijenili su pamuk, različiti plastificirani materijali i najlon, a rebra i okviri, umjesto od drveta, izrađuju se od različitih, laganih metala. S kišobranom u ruci paradira se modnim pistama, proizvođači modnih dodataka natječu se tko će izraditi ljepši, lakši i luđi, a tvrtka Ambient Devices prezentirala je kišobran koji može predvidjeti kišu za taj dan i o tome obavijestiti  vlasnika, pomoću plave LED diode koja će zasvijetliti.

Osim kao zaštita od kiše, ili od sunca, ponekad služi i kao oružje. Sjetimo se samo Pingvina, zločestog lika iz Batman-a, koji u svom kišobranu krije mnogobrojno oružje, ili Hagrida u planetarno popularnom Harry Potteru, koji svoje čarolije izvodi koristeći čarobni štapić skriven u ružičastom kišobranu. Svoje mjesto kišobran ima čak i u modernoj ekonomiji. Cjenovni kišobran (engl. price umbrella) politika je slijeđenja cjenovne politike industrijskog vođe. Dijelite li ga s nekim, a uz to ste pomalo sramežljivi i nesigurni, omogućit će vam priliku za druženje na koje se, inače,  možda ne biste odvažili. Imajte stoga svoj kišobran uvijek uza se. Ipak, pazite kako ga koristite!