Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Prva dekada veljače u većini Hrvatske jedna od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja

11.02.2020. | Đurđica Marković

Zovu ju „veljačom prevrtačom“, aludirajući na čestu promjenljivost vremena koja ju karakterizira. Stoga i ne čudi  kad nam u samo nekoliko  dana priušti svašta!

Vjetrovit kraj prošlog i početak ovog tjedna, osobito u Europi, no i u dijelovima Hrvatske, ružnija je strana veljače,  dok je činjenica da je prva dekada ovogodišnje veljače u većini Hrvatske jedna od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja, za ljubitelje meteo rekorda sasvim sigurno razlog za uzbuđenje!

Prema najavama prognostičara, u nastavku tjedna u Hrvatskoj će vremenske prilike biti povoljnije nego početkom tjedna, no i dalje će ostati iznadprosječno toplo za ovaj dio godine. Nešto primjerenije veljači bit će jutarnje temperature zraka u kopnenoj Hrvatskoj, gdje će se od srijede ponovo mjeriti i pokoji stupanj ispod ništice. Bit će promjenljivo, sunčana razdoblja izmjenjivat će se s onim oblačnim, a uglavnom u kopnenim predjelima mjestimice će biti i povremene kiše, u gorju slabog snijega ili oborina na granici kiše i snijega.

A kad smo kod onih rekorda iz naslova, evo i činjenica – srednja temperatura zraka na Jadranu je viša od prosječne od 1 do 4 °C, a na kopnu čak od 3 do 6 °C!