Čitaonica | Aktualnosti

Tko/što je krivac za neviđeno onečišćenje zraka u Zagrebu?

27.03.2020. | Đurđica Marković

Zagreb je danas bio među najzagađenijim gradovima na svijetu! Otkriven je krivac za ovo neviđeno onečišćenje zraka – stigao je iz pustinje Karakum, iz 3.500 kilometara dalekog Turkmenistana.

Zagreb je danas bio među najzagađenijim gradovima na svijetu. Najveće zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno je jutros u 10 sati u Osijeku i postupno se smanjivalo, ali je došlo i do Zagreba. Ovo zagađenje zraka u Hrvatskoj nije nepoznatog podrijetla, kako se moglo čitati na društvenim mrežama.

Riječ je o česticama pustinjskog pijeska koje su uslijed jakih istočnih strujanja pristigle iz daleke Karakumske pustinje u središnjoj Aziji. Karakumska pustinja površine je 350.000 km2 i zauzima 70 % površine Turkmenistana. Udaljenost od Hrvatske je veća od 3.500 km.

Slovenski ARSO zbog pustinjskog je pijeska izdao upozorenje na svojim mrežnim stranicama. Prema njihovom upozorenju, u Sloveniji se, zbog ovog pijeska, i tijekom subote očekuje veliko onečišćenje česticama veličine PM10 diljem.

U međuvremenu su ove informacije potvrdili i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ.

Neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica zabilježene su u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar’ i DHMZ-a poručuju javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

Kao i uvijek, u ovakvim i sličnim situacijama Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima u preventivnu svrhu preporučuju dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Ujedno, pravovremeno poduzimaju sve mjere kako bi spriječili dugoročne negativne utjecaje iz okoliša na zdravlje.

naslovnica

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru. U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

Načelnica Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda Cleo Kosanović ranije je Hini rekla kako je na državnoj mjernoj postaji Dugave u 15 sati koncentracija iznosila 402 mikrograma po kubnom metru. To je jako visoko zagađenje i gledano u 24 satnom razdoblju, prosječna koncentracija letećih čestica ne bi smjela dnevno prijeći 50 mikrograma po kubnom metru, pojasnila je.

Godišnja je gornja granica prosječna vrijednost dopuštene koncentracije lebdećih čestica 40 mikrograma po kubnom metru zraka. U slučaju da se ta granica prekorači više od 25 puta godišnje tada je kvaliteta zraka za tu onečišćujuću tvar druge kategorije, rekla je Kosanović. Stoga se čeka do kraja dana, jer se mjerenja provode u više navrata i na kraju izračunava srednja vrijednost.

Zagađenje dolazi iz inozemstva

O mogućem izvoru zagađenja je teško govoriti, jer dolazi iz inozemstva, budući je visoko onečišćenje zabilježeno i u Poljskoj, Srbiji, Sloveniji. Te zemlje je zahvatila fronta onečišćenja i imaju visoku koncentraciju polutanata i nije u pitanju neki lokalni izvor, smatra Kosanović. Onečišćenje je zračnim strujanjem došlo do Hrvatske, razrjeđuje se i nastavlja dalje kretanje na zapad.

Zagađenje letećim česticama od 250 mikrograma po kubnom metru izmjereno je jutros u 10 sati u Osijeku i nastavilo je kretanje prema zapadu zemlje pa je, među ostalim, zabilježeno i u Sisku.

Toplije vrijeme pogoduje da se onečišćenje ne zadržava i koncentrira pri pri tlu nego da se raspršuje dalje u atmosferu, dodala je Kosanović.

Fotografije: tportal.hr (Pixsel)