Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Za vikend kiša, grmljavinski pljuskovi i zahlađenje, a krajem ovog i početkom idućeg tjedna u gorju i snijeg

03.05.2019. | Đurđica Marković

Nakon sunčanog i iznaprosječno toplog četvrtka, današnji dan donosi nam oblačnije i vjetrovitije vrijeme. Povremeno će biti kiše, nerijetko i za svibanj karakterističnih grmljavinskih pljuskova, koji ponegdje mogu biti i obilniji.

U unutrašnjosti zemlje puhat će jugozapadni vjetar koji će postupno jačati, pa će u drugom dijelu dana biti vjetrovitije nego u prvom, uz većinom umjeren, povremeno na udare i jak, jugozapadnjak. Duž obale će biti umjerenog juga i južnog vjetra, na sjevernom Jadranu umjerenog jugozapadnjaka. Popodne i prema kraju dana vjetar će i na Jadranu jačati.

Jutros je diljem zemlje bilo toplije nego jučer, tako će ostati i početkom vikedna, no od nedjelje se očekuje osjetno hladnije vrijeme, osobito u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje u utorak u jutarnjim satima ponegdje može biti i slabog mraza.
U najtoplijem dijelu današnjeg dana neće biti tako toplo kao jučer, no ostat će ugodno, s temperaturama zraka koje će se kretati većinom između 17 i 22 °C. Za vikend će dnevne temperature zraka nastaviti padati, a u dijelovima kontinentalne Hrvatske tijekom nedjelje i ponedjeljka očekuju se dnevne temperature niže od uobčajenih za mjesec svibanj.

Vikend i početak idućeg tjedna oblačniji, kišovitiji, vjetrovitiji i hladniji

Vikend i početak idućeg tjedna obilježit će još oblačnije, vjetrovitijem i kišovitije vrijeme, pri čemu tijekom vikenda može biti i obilnih oborina, nerijetko i grmljavine, a u gorju, osobito višem, tijekom nedjelje i ponedjeljka i susnježice i snijega.

Subota će biti pretežno oblačna i kišovita, pri čemu će mjestimice biti i obilnijih grmljavinskih pljuskova, osobito na južnom Jadranu, a krajem dana mjestimice i u unutrašnjosti zemlje.
U kopnenim predjelima vjetar će biti slab do umjeren, većinom jugoistočni, u gorskoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će jugozapadnjaka umjerene jačine. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na njegovom sjevernom dijelu i južni vjetar.
Jutarnje temperature zraka na kopnu između 7 i 12 °C, na moru od 12 do 16 °C; najviše dnevne u većini kopnenih predjela od 13 do 17 °C, u ostatku unutrašnjosti od 18 °C u središnjoj Hrvatskoj do 23 °C u istočnoj Slavoniji, a na obali i otocima između 14 i 19 °C.

U nedjelju se očekuje promjenljivo, u prvom dijelu dana uglavnom u unutrašnjosti zemlje i pretežno oblačno, te osjetno svježije vrijeme nego dan ranije, osobito u kopnenim predjelima. Posvuda će biti kiše, početkom dana ponegdje obilnije, na Jadranu i u predjelima uz njega i grmljavine, a u gorskim područjima popodne i prema kraju dana i susnježice i snijega.
U većini kopnenih predjela zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na krajnjem istoku bit će umjerenog sjeverozapadnjaka. Na Jadranu će puhati jaka i olujna bura, na njegovom južnom dijelu bit će umjerenog i jakog juga.
Jutarnje temperature zraka na kopnu od 4 do 8 °C, u istočnoj Slavoniji i malo više, na moru između 8 °C na sjevernom Jadranu i 15 °C na krajnjem jugu; najviše dnevne u gorskoj Hrvatskoj od 3 do 6 °C, u unutrašnjosti između 7 i 10 °C, a na obali i otocima od 12 °C na sjevernom Jadranu do 18 °C na krajnjem jugu.

Početak novog tjedna vjetrovit, na kopnu i hladan, no uz manje oborina

U ponedjeljak će biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz kišu, u prvom dijelu dana uglavnom u Slavoniji i na krajnjem jugu, gdje je početkom dana moguć i pokoji lokalni pljusak, u ostatku zemlje kratkotrajna mjestimična kiša ili poneki pljusak mogući su uglavnom sredinom dana i popodne.
Bit će vjetrovito. U kopnenim će predjelima biti umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Na Jadranu će zapuhati umjeren i jak sjeverozapadnjak, na njegovom južnom dijelu bit će jake i olujne bure.
Jutarnje temperature zraka na kopnu od 0 do 5 °C, na moru između 7 °C na sjevernom Jadranu i 13 °C na krajnjem jugu; najviše dnevne od 9 do 15 °C u kopnenim predjelima te između 13 i 17 °C na obali i otocima.

U utorak i srijedu sunčanije i danju toplije, ali uz relativno hladna jutra.