Čitaonica | Aktualnosti

Zima ne posustaje, saznajte kad se, nakratko, vraća u naše krajeve

03.04.2021. | Đurđica Marković

MI 3

Vremenske prilike za uskršnje blagdane nisu baš onakve kakve bismo poželjeli, no pravo iznenađenje vrijeme nam priprema u idućem tjednu.

No, krenimo redom!

Uskrs u znaku sunčanog, no ne i osobito toplog vremena

MI 2

Nakon promjenljive i u prvom dijelu dana mjestimice kišovite subote, u nedjelju će se vrijeme proljepšati. U većem dijelu zemlje bit će pretežno sunčano uz većinom malu naoblaku, na Jadranu, osobito na njegovom srednjem dijelu i na otocima, na nebu će se tek povremeno pojaviti poneki oblačak. Samo će na krajnjem jugu u prvom dijelu dana oblaka biti više, a ponegdje može pasti i malo kiše.

U kopnenim će predjelima puhati slab i umjeren sjeveroistočni, na krajnjem istoku sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena do jaka, podno obalnih planina na udare olujna bura.

Jutro na kopnu bit će relativno hladno, od -1 do 3 °C, na Jadranu osjetno toplije, između 6 i 11 °C. Najviše dnevne temperature u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati od 7 do 13 °C, a na obali i otocima između 12 i 17 °C.

I početak novog tjedna sunčan

MI 1

Početak novog tjedna bit će pretežno sunčan. Naoblaka će biti većinom mala, u Dalmaciji će biti vedro i gotovo bez oblačka na nebu. U unutrašnjost će biti malo toplije nego tijekom nedjelje.

Diljem zemlje će zapuhati jugozapadni vjetar, prijepodne uglavnom slab, sredinom dana i popodne umjeren, u gorju, a ponegdje i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na udare i jak.

Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti prohladno, s temperaturama zraka koje će se kretati između 0 i 3 °C, na Jadranu uobičajeno toplije nego na kopnu, od 5 do 10 °C, dok se u najtoplijem dijelu dana u unutrašnjosti očekuje između 12 i 18 °C, a na obali i otocima od 13 do 16 °C.

Nagli povratak zime

MI 5

U utorak će se vrijeme u Hrvatskoj značajno pogoršati i više će ličiti na zimsko, nego na proljetno. U kontinentalnoj Hrvatskoj padat će snijeg i susnježica, a nošenih burom može ih biti i na obali sjevernog Jadrana. Na Jadranu će biti kiše i lokalnih pljuskova, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i snijega i susnježice.

Bit će vjetrovito. Na kopnu će puhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu bit će jake i olujne, podno obalnih planina na udare orkanske bure, a na jugu će puhati jako jugo.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati od 1 do 8 °C, a na moru između 10 i 13 °C; najviše dnevne na kopnu će biti niže od jutarnjih, između -1 i 3 °C, na sjevernom i srednjem Jadranu očekuje se  od 3 do 10 °C, a na južnom između 12 i 17 °C. Na južnodalmatinskim otocima najviše dnevne temperature zraka mogu biti i stupanj-dva više.

I za kraj, ostaje nam samo da se nadamo da će ovaj prodor zime biti slabiji no što ga ovog trenutka predviđaju prognostički modeli.

Bez obzira na vremenske prilike, želimo vam sretan Uskrs, uživajte u produljenom vikendu!