Dječji kutak

Što misliš, pada li ikada snijeg u Africi?

06.01.2016. | Đurđica Marković

U mnogim dijelovima Europe ovih dana pada snijeg. To nas nimalo ne čudi jer i male bebe znaju da na našem kontinentu zimi pada snijeg. No, pada li ikada snijeg u Africi, kontinentu poznatom po sušnom i vrućem vremenu?

O Africi uvijek mislimo kao o vrlo toplom, čak vrućem mjestu. Ona to uglavnom i jest. No, bez obzira na uobičajene visoke temperature i vrućine, u Africi postoje mjesta u kojima zna i zasniježiti!
Većinom su to planine, pri čijim je vrhovima puno hladnije. Neke od tih zemalja sa visokim planinama na kojima ponekad zasniježi su:  Maroko, Alžir, Lesoto, Tanzanija i Južna Afrika. U Maroku, primjerice, zahvaljujući blizini planinskog lanca Atlas, ima čak i nekoliko manjih skijaških područja.

U siječnju 2012. godine snijeg je nakratko pao i u dijelu pustinje Sahara u zapadnom Alžiru. I nije to bio prvi snijeg u ovoj pustinji! Na pola sata padao je i 1979. godine.

Iako je Afrika kontinent poznat po vrućinama i suši, kao što vidiš, snijeg zna pasti i u nekim njenim dijelovima.

Znaš li  gdje se nalaze afričke zemlje u kojima ponekad pada snijeg? Potraži ih na karti ili globusu, a onda vidi možeš li uočiti i koju od planina!?