Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Buran početak mjeseca ožujka u Hrvatskoj

01.03.2020. | Đurđica Marković

Nakon tople veljače koja je potpuno razočarala sve ljubitelje zime i hladnoće, početak ožujka donosi vrijeme baš onakvo kakvo se na prijelazu iz zime u proljeće i očekuje, što će, na žalost, razočarati sve koji su se ponadali da smo već na početku ugodnog proljetnog vremena.

naslovnica

Iako je rekordno topao kraj veljače pravi uvod u proljetni karakter ožujka, ne smijemo zaboraviti da, iako se u ožujku događa prijelaz iz hladnog u topliji dio godine, taj se prijelaz ne događa odjednom, niti naglo, pa nam ožujak može pripremiti i pokoje „zimsko“ iznenađenje.

Dugoročno gledano, ožujak je poznat po čestim promjenama toplih i hladnih razdoblja, iako su ova topla odmicanjem mjeseca sve češća i dulja. U ožujku u našim krajevima slabi utjecaj Sibirske anticiklone, što otvara prosor djelovanja atlantskim i sredozemnim ciklonama, koje u naše krajeve donose toplo, kišovito i vjetrovito vrijeme. Uz njih zapuše jugo, a nakon njihovog prolaza sjeverni vjetar, koji ponekad dovuče hladni polarni zrak sa sjevera, što uzrokuje kratkotrajna zimska razdoblja u ožujku. Baš takav, gotovo školski primjer, bit će početak ovogodišnjeg ožujka u Hrvatskoj, jer već od danas diljem zemlje nas očekuju kiša i pljuskovi, jaki i olujni vjetrovi i iznadprosječno visoke temperature zraka, a okretanjem južnih vjetrova u sjeverne, pad temperatura zraka, a u unutrašnjosti zemlje i susnježica i snijeg. No, krenimo redom!

Vjetrovit, kišovit i iznadprosječno topao kraj tjedna

Nedjelja će diljem Hrvatske biti pretežno oblačna i iznadprosječno topla. Mjestimice će biti kiše, na sjevernom Jadranu te u gorskoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj već tijekom jutra, a do kraja dana i u ostatku zemlje. Na Jadranu i u predjelima uz njega može biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, a lokalno i obilnijih oborina.

Diljem zemlje bit će vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će puhati jako i olujno jugo. U kopnenim predjelima puhat će umjeren, u gorju jak, jugozapadni i južni vjetar, koji će krajem dana zapuhati i na sjevernom Jadranu.

Bit će osjetno toplije od prosjeka za početak mjeseca ožujka. Jutarnje temperature zraka najniže će biti na istoku zemlje, između 2 i 5 °C, u ostatku kopnene Hrvatske kretat će se od 6 do 12 °C, a na moru između 9 i 13 °C. U najtoplijem dijelu dana diljem zemlje se očekuje većinom od 10 do 15 °C.

Novi tjedan u znaku kratkotrajnog uleta zime i prve ovogodišnje marčane bure

Novi tjedan počinje djelomice sunčanim te i dalje iznadprosječno toplim vremenom. Naoblaka će biti promjenljiva, a uz povremeno više oblaka mjestimice će biti i kiše, početkom dana uglavnom u gorskim i sjeverozapadnim predjelima te na krajnjem jugu, danju lokalno i na sjevernom Jadranu. Navečer i tijekom noći na utorak sa zapada se očekuje novo pogoršanje vremena i kiša.

I dalje će biti vjetrovito diljem zemlje, a puhat će umjeren, u gorskim predjelima jak, jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati uglavnom između 5 i 10 °C, u morskim od 8 °C na sjevernom Jadranu do 14 °C na krajnjem jugu, dok se u najtoplijem dijelu dana očekuje od 10 do 17 °C u kopnenoj Hrvatskoj, te između 14 i 19 °C na obali i otocima.

Utorak će biti oblačniji i kišovitiji od ponedjeljka, pri čemu će diljem zemlje biti i obilnije kiše i pljuskova, a nerijetko i grmljavine. Uz već ranije spomenutu situaciju kad južni vjetrovi okrenu u sjeverne koji sa sobom donesu i nešto polarne hladnoće sa sjevera, u gorskim predjelima postoji mogućnost da kiša prijeđe najprije u susnježicu, a potom i u snijeg, što će biti kratki ulet zime u proljetni ožujak.

U cijeloj Hrvatskoj bit će vrlo vjetrovito. U većini kopnenih predjela puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u zapadnoj Slavoniji bit će jakog sjeveroistočnjaka, a samo će na krajnjem istoku puhati jugoistočni vjetar umjerene jačine. Na sjevernom i srednjem Jadranu sredinom dana zapuhat će umjerena i vrlo jaka, podno Velebita olujna bura, i bit će to, kako se čini, prva ovogodišnja marčana bura. Na ostatku obale bit će umjerenog i vrlo jakog juga i južnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati između 7 i 13 °C, u morskoj od 10 do 13 °C; najviše dnevne u većini kopnenih predjela osjetno će pasti u odnosu na jutarnje, kretat će se od 2 do 8 °C, u Slavoniji, unutrašnjosti Dalmacije i Istre te u dijelovima Like bit će više nego u ostatku kopnene Hrvatske, od 9 do 13 °C, dok se na obali i otocima u najtoplijem dijelu dana očekuje između 10 i 17 °C.

U srijedu se očekuje umjereno do pretežno oblačno i, osobito u unutrašnjosti zemlje, hladnije vrijeme. Mjestimice će biti kiše, osjetno manje nego dan ranije, a u gorskoj, te ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, susnježice i snijega.

U većini kopnenih predjela puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na krajnjem istoku bit će umjerenog sjeverozapadnjaka. Duž obale će puhati vrlo jaka i olujna bura, na krajnjem će jugu početkom dana biti jugozapadnog vjetra, a uz zapadnu obalu Istre zapuhat će sjeverozapadnjak umjerene jačine.

Jutarnje temperature zraka na kopnu između -1 i 4 °C, na moru od 6 do 11 °C; najviše dnevne od 3 do 8 °C u kopnenoj te između 8 i 12 °C u morskoj Hrvatskoj.