Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Fluktuacija temperatura zraka tijekom dana

25.06.2019. | Đurđica Marković

Pratite redovito vremenske prognoze i znate da će nam danas biti vruće. Znate li u kom će dijelu dana temperature zraka imati svoje najviše vrijednosti, a kada možemo očekivati predah od dnevnih vrućina?

U  vremenskoj prognozi najniža (minimalna) i najviša (maksimalna)  temperatura zraka kažu nam koliko će zrak biti hladan i topao i tijekom razdoblja od 24 sata. Maksimalna dnevna temperatura kaže nam  koliko se očekuje da će zrak biti topao, obično u razdoblju od 7:00 ujutro do 7:00 navečer, dok nam  minimalna  temperatura  govori do koje vrijednosti se očekuje da će se zrak ohladiti, obično preko noći, u razdoblju između 7:00 navečer  i 7:00 iduće jutro.

Najviše dnevne temperature ne događaju se u podne

Rašireno je mišljenje da je najtoplije doba dana oko podneva, kad je sunce u zenitu, no to nije točno.

Kao što su najtopliji ljetni dani oni nakon ljetnog  solsticija, tako se i najviše dnevne temperature zraka obično  javljaju nakon podneva, u popodnevnim satima, točnije između 3 i 4 sata po lokalnom vremenu. Od podneva pa do tog vremena sunčeva se toplina akumulirala pa je između 3 i 4 popodne na površinu tla dolazi  više nego što je  odlazi.  Iza 4 sata popodne sunce je sve niže,  količina topline koja dolazi na tlo manja od one koja ga napušta, pa temperature zraka padaju.

Kad su temperature zraka najniže?

Iako je pad temperatura zraka tijekom večernjih i noćnih sati uobičajen, na svoje najniže  vrijednosti temperature se obično ne spuštaju prije zoru. To može biti zbunjujuće, osobito zato što se pojam najniže temperature često pojavljuje uz riječ „večeras“. Da bi vam bilo malo jasnije, evo jednog primjera. Zanima vas prognoza vremena za nedjelju, provjeravate ju i vidite da je najviša očekivana temperatura zraka za taj dan 30 ºC, a najniža 15 ºC. Ovih 15 ºC najniža je temperatura zraka koja se očekuje za razdoblje od 7 sati u nedjelju navečer do 7 sati u ponedjeljak ujutro.

Je li uvijek najtoplije danju, a najhladnije noću?

U većini situacija najviše temperature zraka javljaju se danju, a najniže noću. No, nije uvijek tako. Ponekad će se maksimalna dnevna temperatura zraka realizirati u kasnim večernjim satima ili tek tijekom noći, a minimalna tijekom dana. Evo i konkretnih primjera. Zimi, nakon prolaska tople fronte u popodnevnim satima,  krajem dana i noću bit  će toplije nego sredinom dana. Ili, ako hladna fronta prijeđe preko nekog područja tijekom prijepodneva, sredinom dana bit će hladnije nego tijekom noći i jutra.